c S

Ministrstvo dalo v javno obravnavo prenovljen energetski zakon

12.06.2013 07:57 Ljubljana, 11. junija (STA) - Ministrstvo za infrastrukturo in prostor je danes v javno obravnavo poslalo predlog prenovljenega energetskega zakona, ki v celoti v slovenski pravni red prenaša tretji energetski sveženj. Namen zakona je sicer zagotoviti konkurenčno, varno, zanesljivo in dostopno oskrbo z energijo ob upoštevanju načel trajnostnega razvoja.

Kot je ob robu današnje seje odbora za infrastrukturo in prostor za STA povedal minister Samo Omerzel, želi vlada z zakonom povečati konkurenčnost na trgu in za odjemalce zagotoviti nižjo ceno energije. Ob tem želi dodatno zaščititi ranljive skupine potrošnikov in povečati transparentnost na energetskem trgu, nenazadnje pa tudi implementirati direktivo EU, ki bi jo Slovenija že morala.

Tretji energetski sveženj med drugim vključuje nova pravila za ločevanje omrežij, pravila za povečanje neodvisnosti in pristojnosti nacionalnih regulatorjev ter pravila za izboljšanje delovanja maloprodajnih trgov v korist potrošnikov.

Gre za direktive, ki bi jih morale članice EU v nacionalno zakonodajo prenesti do marca 2011. Te določajo, da je treba prodajo oz. dobavo energentov ločiti od upravljanja z omrežjem in dostop do njega omogočiti tudi drugim ponudnikom.

Slovenija sicer v svojo zakonodajo še ni v celoti prenesla evropskih direktiv o plinu in električni energiji, za kar je dobila dva opomina Evropske komisije. Sloveniji zaradi tega grozi tudi finančna kazen.