c S

Fišer bo za Furlana zahteval izdelavo ocene tožilske službe

05.06.2013 13:02 Ljubljana, 05. junija (STA) - Nadzor nad Specializiranim državnim tožilstvom v primeru Hilde Tovšak je pokazal, da je bila obtožnica vložena preuranjeno ter da bi moral tožilec Harij Furlan ob prekvalifikaciji kaznivega dejanja opozoriti na predolg pripor Tovšakove, je dejal generalni državni tožilec Zvonko Fišer. Za Furlana bo zahteval izdelavo ocene tožilske službe.

Četudi je to prvenstveno naloga obrambe, bi moral tudi tožilec v trenutku, ko je spremenil zahtevek za preiskavo v primeru delavcev na gradbišču Termoelektrarne Šoštanj (Teš), kar je sicer moral storiti, opozoriti, da je pripor zoper obdolženko treba odpraviti, je na novinarski konferenci pojasnil Fišer. Tovšakova je bila tako v priporu še naprej, četudi so pogoji za pripor odpadli.

Furlan, ki je vodil postopek proti Tovšakovi, sicer pa je tudi vodja Specializiranega državnega tožilstva, ob prekvalifikaciji kaznivega dejanja ni vložil obtožnega akta in predlagal podaljšanja pripora za Tovšakovo, ampak ga je vložil šele potem, ko je sodišče Tovšakovi pripor že odpravilo. Kot pojasnjuje Fišer, se je tožilec odločil za vložitev obtožnice, čeprav preiskava še ni bila končana, ko se je zavedel, da utegne obdolženka, če pride na prostost, pobegniti. "To štejem za strokovno tvegano odločitev," je poudaril Fišer. Tako je bila obtožnica po njegovih besedah preuranjena in tvegana, ne pa prepozna. Bolj modro bi bilo namreč počakati na ugotovitev dejstev in jih potem vrednotiti, je pojasnil Fišer.

Obenem pa generalni državni tožilec poudarja, da je najmanj nekorektno Furlanu očitati, da je do izginotja Tovšakove prišlo zaradi njegovega napačnega ravnanja. Ko pogojev za pripor ni več, "mora obdolženec, pa naj se imenuje kakorkoli in naj bo še tako zloglasen, oditi na prostost", je dejal. Kot poudarja, tudi za Tovšakovo velja domneva nedolžnosti.

Kot je napovedal, bo zahteval izdelavo ocene tožilske službe za tožilca. Te ocene imajo po njegovih besedah močan vpliv na kariero tožilcev. Če je ta ocena negativna, tožilec ne more napredovati, napreduje počasneje ali pa tudi izgubi službo, je pojasnil. Prav tako pa bo Furlanu, ki opravlja tudi delo vodje Specializiranega državnega tožilstva, priporočil, naj si pridobi sodelavca, ki mu bo pomagal v tem primeru.

Oceno tožilske službe izdela državnotožilski svet, pri njej pa gre za pregled tožilčevega dela v daljšem časovnem obdobju, zato ni mogoče napovedovati, kdaj bo izdelana, pojasnjuje Fišer. Po njegovih besedah so sicer v zadnjih dveh letih izdali dve negativni oceni tožilske službe, obe pa sta imeli za neposredno posledico prenehanje tožilske službe.

Fišer ima sicer, kot je dejal, popolno zaupanje v svoje tožilce, ki so pri svojem delu popolnoma samostojni. Tako se ne čuti ne subjektivno ne objektivno odgovornega v primeru Tovšakove.

Obenem pozdravlja idejo ministra za pravosodje Senka Pličaniča o imenovanju neodvisne skupine strokovnjakov, ki bi preučila primer Tovšakove in druge podobne primere.

Kot pojasnjuje Fišer, da je delo tožilca tako, da se bodo napake vedno pojavljale. "Bolj kot je primer zapleten, večja je možnost, da bo prišlo do napake," je dejal. Si pa morajo vsi v okviru svojih pristojnosti prizadevati, da bi bilo teh napak čim manj, s čimer bi bila Slovenija bolj pravna država. Ob tem je opozoril tudi na obremenitve tožilcev, zlasti pri pregonu gospodarskega kriminala.

Pobeg obdolženca je po Furlanovih besedah za vsakega tožilca "nekakšen profesionalni neuspeh". Ko je izvedel za izginotje Tovšakove, se je, kot pravi, v trenutku zavedel, kaj to pomeni za tožilstvo kot celoto. Vedel je namreč, da nihče ne bo pripravljen poslušati, da so v primeru Tovšakove dosegli že dve obsodilni sodbi, ampak se bo govorilo samo o izginotju. Po njegovih besedah je sicer razumljivo, da je izpustitev Tovšakove, ki je znana javna osebnost, ki je že obsojena in zoper njo teče več kazenskih postopkov, pretresla slovenski družbeni prostor.

Fišer je poročilo o strokovnem nadzoru že podal tudi ministru za pravosodje Senku Pličaniču, kar je slednji potrdil na omrežju Twitter.