c S

DZ danes tudi o noveli insolvenčnega zakona

23.05.2013 07:58 Ljubljana, 23. maja (STA) - Poslanci bodo v nadaljevanju majske seje DZ danes po nujnem postopku obravnavali predlog novele zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, ki naj bi prispevala k razdolževanju gospodarstva in posledično hitrejšemu izhodu iz krize.

Predlog novele insolvenčnega zakona po novem ne vsebuje določila, da sta poslovodstvo in nadzorni svet delavcem solidarno odgovorna za neizplačane plače, je pa v predlog dodana oprostitev plačila sodne takse, ko stečajni upravitelj od nekdanjega vodstva terja odškodnino. Vlada pričakuje, da bodo s tem upravitelji lažje vlagali odškodninske zahtevke, saj jim ne bo treba iskati denarja za plačilo takse.

Okrepljen bo tudi položaj upnikov. Upniški odbor bo lahko zahteval zamenjavo upravitelja, o čemer bodo glasovali vsi upniki s priznanimi oz. verjetno izkazanimi terjatvami. Imel bo tudi možnost vpogleda v dokumentacijo, ki jo v zvezi s postopkom vodi upravitelj. Poleg tega bo lahko upniški odbor v prisilni poravnavi sprejel sklep o konverziji terjatev v lastniški delež.

Poslance danes čaka tudi tretja obravnava predloga novele zakona o kazenskem postopku. Vlada novelo predlaga s ciljem krepitve učinkovitosti kazenskega postopka z odpravo administrativnih ovir, tako na strani policije, državnega tožilstva kot tudi sodišč.

Drugi cilj pa je krepitev pravne varnosti s popravkom tehničnih in redakcijskih pomanjkljivosti, odpravo nedorečenosti in vsebinskimi izboljšavami posameznih zakonskih določb. SDS pa z dopolnili predlaga snemanje in neposredni prenos glavnih obravnav ter digitalni zapisnik.