c S

Preiskovalna komisija za širitev obdobja preiskave zlorab bančnega sistema

15.05.2013 08:03 Ljubljana, 14. maja (STA) - Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu širi obdobje preiskave, in sicer na celotno obdobje od leta 1992 pa vse do njenega sklica, je po seji komisije dejal njen predsednik Marko Pogačnik. Širitev preiskovanega obdobja bo sicer moral potrditi še DZ, Pogačnik pa pričakuje, da bo sledil njihovemu predlogu.

Komisija je na današnji prvi redni seji sklenila, da tako, kot je to že predlagal državni svet, razširi obdobje preiskave, je pojasnil Pogačnik. Po njegovem mnenju bi bilo namreč nepotrebno, da bi DZ imel dve komisiji, ki bi preiskovali delovanje in zlorabe bančnega sistema. Člani komisije so danes pregledali prejeto dokumentacijo, ki so jo zahtevali, in se dogovorili o metodologiji nadaljnjega dela.

"Pričakujem, da bomo sledili ciljem, in sicer, da se ugotovijo zlorabe in nepravilnosti pri delovanju bančnega sistema," je dejal Pogačnik. Ob tem je poudaril, da se je treba zavedati, da preiskovalna skupina ne more rešiti bančnega sistema, saj so za to pristojne druge institucije.

Ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu so zahtevali poslanci takrat še koalicijskih SDS, NSi, DL, DeSUS in SLS.

V zvezi s tem pa je še pred njenim začetkom delovanja prišlo do zapleta. DZ je namreč 1. februarja odredil preiskavo, v kateri so poslanke in poslanci SDS, NSi, DL, DeSUS in SLS iz svoje zahteve izločili obdobje od 1. januarja 2005 do 1. januarja 2010. Ob tem so se pojavili pomisleki, da so predlagatelji omenjeno petletno obdobje izločili iz političnih razlogov, ker je šlo pri tem obdobju v večjem delu za čas prejšnje vlade Janeza Janše.

Nato se je izkazalo, da je državni svet 28. novembra lani vložil zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma vpletenosti v dodeljevanje slabih posojil bank v pretežno državni lasti.

Ta zahteva je bila omejena na obdobje od 1. januarja 2005 do 1. januarja 2010, ko je bilo v splošnem posojilnem razmahu po ocenah bančnikov in stroke podeljenih največ kreditov, ki so danes slabi. V poslanski skupini SDS so ob tem pojasnili, da v parlamentu ne moreta potekati dve preiskavi hkrati o isti zadevi, zato so to obdobje iz poslanske zahteve izločili.

Državni svet je nato marca sprejel sklep, da na DZ naslovi pobudo, naj razširi in dopolni parlamentarno preiskavo. Z državnim svetom so se danes strinjali tudi člani preiskovalne komisije, njihov predlog o širitvi obdobja pa mora potrditi še DZ.