c S

DZ imenoval Tomaža Vesela na čelo računskega sodišča

25.04.2013 08:04 Ljubljana, 24. aprila (STA) - DZ je danes z 62 glasovi za in petimi glasovi proti imenoval Tomaža Vesela za predsednika računskega sodišča. Vesel bo svoj devetletni mandat začel z junijem, ko bo na čelu vrhovnega revizijskega organa v državi zamenjal Igorja Šoltesa.

Predsednik republike Borut Pahor je Vesela v imenovanje predlagal v začetku meseca, potem ko je ugotovil, da dosedanji vrhovni državni revizor na računskem sodišču uživa potrebno parlamentarno podporo.

Veselova protikandidatka je bila direktorica Urada RS za nadzor proračuna Nataša Prah, sprva pa je bil med kandidati tudi Šoltes, a je ta od kandidature odstopil zaradi vprašanja, ali sta dva mandata preveč in ali je to primerno.

Generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač je v torek na seji mandatno-volilne komisije DZ v povzetku Pahorjeve odločitve povedala, da se je Vesel predstavil vsem poslanskim skupinam in da je predstavil obširen program ukrepov za večjo učinkovitost računskega sodišča.

Vesel je v svojem programu po njenih besedah izpostavil prednostna področja dela računskega sodišča, optimizacijo dela ter potrebne spremembe zakona o računskem sodišču.