c S

Osnutek NRP: Učinkovita javni sektor in sodstvo

25.04.2013 08:58 Ljubljana, 24. aprila (STA) - Osnutek nacionalnega reformnega programa (NRP), ki ga je pripravila vlada, med drugim predvideva izboljšanje učinkovitosti v javnem sektorju. Za znižanje stroškov dela zaposlenih v javnem sektorju pa med drugim napoveduje nadaljevanje trenda nižanja števila zaposlenih.

Število zaposlenih v javnem sektorju naj bi se še naprej zniževalo za en odstotek na letni ravni, podobno kot doslej. Prav tako vlada računa na dogovor s sindikati o dodatnih ukrepih za znižanje stroškov, o čemer sicer potekajo intenzivna pogajanja. Če dogovor ne bo mogoč, vlada napoveduje linearno znižanje plač v javnem sektorju.

Javni sektor naj bi postal učinkovitejši z nadaljnjo odpravo administrativnih ovir in zmanjšanjem zakonodajnih bremen. Skupno program vključuje kar 269 ukrepov. Prav tako napovedujejo prehod javne uprave na elektronsko poslovanje v celoti in nadaljevanje projekta slovenskega javnega elektronskega gradiva.

Napovedujejo še učinkovit sistem inšpekcijskih služb, krepitev vloge nevladnih organizacij, prioriteta pa bo razvoj in nadgradnja tako davčnega kot carinskega informacijskega sistema. Na davčnem področju ta teče že nekaj let, a je v letu 2012 prišlo do zastoja, letos pa se bo projekt nadaljeval, napoveduje dokument. Med drugim je projekt namenjen hitrejši prepoznavi kršitev davčnih obveznosti in hitrejši reakciji nanje.

V okviru carinskega informacijskega sistema pa bo razvita nova programska oprema za trošarine in okoljske dajatve. Vlada dodatne učinke pričakuje od združitve davčne in carinske službe v enotno finančno službo.

Reforma zakona o izvršbi in razbremenitev sodnikov administrativnih opravil

Na področju sodstva vlada napoveduje nadaljevanje aktivnosti na področju zagotavljanja večje učinkovitosti dela pravosodnih organov, zniževanja števila sodnikov in odprave sodnih zaostankov. V letih 2013 in 2014 namerava nadaljevati tudi aktivnosti na področju e-pravosodja.

V celotnem sodnem sistemu namerava vlada število nerešenih zadev (ob pogoju nespremenjenega pripada) letos zmanjšati za tri odstotke, v naslednjem letu pa še za nadaljnje tri.

Na področju izvršb pa načrtuje, da se bo število rešenih zadev v letošnjem letu povečalo za pet odstotkov, v naslednjem letu pa še za nadaljnjih pet. V ta namen namerava ministrstvo za pravosodje najpozneje v letu 2014 pripraviti tudi reformo zakona o izvršbi in zavarovanju.

V civilno gospodarskih postopkih namerava vlada do leta 2014 čas reševanja zadev pri prvostopenjskih gospodarskih zadevah skrajšati, pri čemer naj bi bilo 30 odstotkov zadev rešenih v dveh do treh mesecih, 50 odstotkov v enem letu, ostale pa bodo v reševanje dodeljene prej kot v devetih mesecih. Višja sodišča pa naj bi pritožbo v civilno gospodarskih zadevah rešila povprečno v treh mesecih (dober mesec in pol prej kot v letu 2012).

Do konca letošnjega leta namerava ministrstvo za pravosodje pripraviti tudi spremembe zakona o sodiščih in zakona o sodniški službi, s katerimi bi se vsa administrativna opravila na spisu in reševanje rutinskih oziroma enostavnejših zadev prenesli na sodno osebje.