c S

Delodajalci lahko podatke o delavcih v odpovednem roku sporočajo prek eDOR

17.04.2013 16:27 Ljubljana, 17. aprila (STA) - Zavod RS za zaposlovanje je vpeljal novo elektronsko storitev, imenovano eDOR, ki delodajalcem omogoča elektronsko sporočanje podatkov o odpovedi pogodb o zaposlitvi iz poslovnih razlogov in razloga nesposobnosti ter o višini nadomestila delavčeve bruto plače za iskanje nove zaposlitve, so sporočili z zavoda.

V skladu z novo zakonodajo, ki ureja trg dela, se v evidenco iskalcev zaposlitve prijavijo delavci v času odpovednega roka po odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali razloga nesposobnosti, če jim delodajalci niso ponudili sklenitve nove pogodbe o zaposlitvi po zakonu o delovnih razmerjih.

Ti delavci se morajo zaradi pridobivanja informacij o trgu dela in zaposlovanju ter pomoči pri iskanju zaposlitve pri zavodu prijaviti najkasneje v treh delovnih dneh po vročeni odpovedi.

Po novem mora delodajalec takšnemu delavcu v odpovednem roku omogočiti odsotnost z dela najmanj en dan na teden zaradi vključevanja v ukrepe trga dela. Delavcu se za čas njegove odsotnosti z dela zaradi uveljavljanja pomoči pri iskanju zaposlitve skrajša trajanje denarnega nadomestila v prvem mesecu upravičenosti.

Vse to velja tudi, če se delavec kljub odobreni odsotnosti z dela ne prijavi pri zavodu oziroma če se prijavi, vendar ne izpolnjuje dogovorjenih obveznosti iz zaposlitvenega načrta. Za čas odsotnosti z dela se delodajalcu povrne izplačano nadomestilo stroška delavčeve bruto plače.