c S

Po upraviteljih tudi stečajni sodniki brez posebnih madežev

17.04.2013 12:51 Ljubljana, 17. aprila (STA) - Potem ko je zbornica upraviteljev šest upraviteljev, ki jih je ministrstvo za pravosodje in javno upravo lani jeseni prijavilo zaradi domnevnega kršenja stečajne zakonodaje, oprostila odgovornosti, kaže, da tudi trem stečajnim sodnikom, ki so sodelovali v teh postopkih, ni mogoče očitati ničesar, danes piše časnik Delo.

Iz ocen sodniške službe, ki jih je na zahtevo predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše za tri sodnike okrožnega sodišča v Ljubljani - Dido Volk, Jelko Rozman in Gregorja Collautija - izdelal personalni svet ljubljanskega višjega sodišča, naj bi bilo po neuradnih, a zanesljivih informacijah časnika razvidno, da omenjenim sodnikom bolj ali manj ni mogoče očitati ničesar.

Predsednik tega sodišča Jernej Potočar je za časnik potrdil, da so ocene sprejete, kaj iz njih izhaja, ni razkril, saj sodniki z njimi še niso seznanjeni oziroma ocene še niso pravnomočne. Je pa vse več namigov, dodaja časnik, da se bo zoper ocene oz. vsaj katero izmed njih pritožil predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča, kjer so sodniki zaposleni, Anton Panjan.

Afera je odjeknila po medijskem poročanju o domnevno spornih stečajnih postopkih, v katerih naj bi sodniki stečajnim upraviteljem, s katerimi prijateljujejo, pripisovali sporne nagrade. Pravosodni minister Senko Pličanič je takrat napovedal službeni nadzor nad delom stečajnih sodnikov in neposreden nadzor nad delom stečajnih upraviteljev, Masleša pa je od Panjana zahteval poročilo o domnevno spornih stečajnih postopkih.

Disciplinski postopki zoper upravitelje Melito Butara, Igorja Bončino, Maksimiljana Galeta, Marka Drobeža, Mojco Breznik in Katarino Benedik so se nato po pisanju Dnevnika z začetka februarja končali z oprostilnimi sklepi. Službeni nadzor nad delom treh sodnikov pa je pokazal, da bi bili lahko sodniki bolj skrbni pri nadzoru nad delom stečajnih upraviteljev, a odrejenih sankcij ni bilo, je sredi februarja pisalo Delo.