c S

Za polni lanski regres za cel javni sektor po Virantovih ocenah 50 milijonov evrov

17.04.2013 07:45 Ljubljana, 16. aprila (STA) - Odločitev sodnikov, da mora vlada članom sindikata Sviz izplačati razliko do lanskega polnega regresa, pomeni nov udarec za javne finance. Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant je za Radio Slovenija dejal, da če bo morala država izplačati to pravico za vse javne uslužbence, bo to pomenilo dodatnih 50 milijonov evrov sredstev.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je danes namreč prejel sodbo Višjega delovnega in socialnega sodišča, ki je v kolektivnem sporu zoper vlado razsodilo, da je ta kršila kolektivno pogodbo v delu, ki zadeva izplačilo lanskega regresa. Zato mora vlada članom sindikata v 30 dneh izplačati razliko do polnega regresa.

Glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj ob tem pravi, da ta sodba gotovo pomeni "vzorčen primer za naprej". Če bi bil izplačan regres samo za člane Sviza, ki jih je okoli 40.000, bi državni proračun po Štrukljevih besedah to obremenilo za okoli 12 milijonov evrov. "To je še en dokaz tega, kako je, če varčuješ za vsako ceno," je povzel že večkrat izrečene besede Viranta.

Slednji priznava, da se obseg mase sredstev za plače oz. pravice javnih uslužbencev, ki jih bo treba zagotoviti letos, tudi s to sodbo povečujejo. "To bomo morali všteti v naše ukrepe, zaenkrat tega še nismo preračunali. Bo pa treba na nek način na to sodbo odreagirati," je dejal v pogovoru za Studio ob 17h nacionalnega radia.

Ob dejstvu, da je na prvi stopnji s podobnimi tožbami že uspelo več sindikatov, ki torej še čakajo na pravnomočnost, Virant računa, da bi morala država, če bi želela regres za nazaj v polni višini izplačati za cel javni sektor, za to odšteti okoli 50 milijonov evrov. To še poglablja "dimenzijo problema", torej razliko med višino sredstev, ki so v štirih proračunskih blagajnah zagotovljena za plače, in pravicami javnih uslužbencev. "Dimenzija tega problema je že sedaj nekaj manj kot 160 milijonov evrov. Če dodamo še 50 milijonov za regres, smo že preko 200 milijonov evrov," je naštel minister.

Na vprašanje, ali bo vlada na to odgovorila s še ostrejšimi varčevalnimi ukrepi za znižanje plačne mase, pa je Virant dejal, da zaenkrat tega še ne bi napovedoval, saj je vlada komaj v ponedeljek dala na mizo prvi predlog ukrepov in pričakuje skupen odgovor sindikatov do začetka prihodnjega tedna. Zato bodo na ta vprašanja odgovorili z naslednjim približevalnim predlogom, je še dejal.

Virant je glede omenjenega nabora sicer poudaril, da je odprt, kar pomeni, da so mogoča drugačna znižanja dodatkov, odprte pa so tudi druge možnosti. "Recimo plačevanje v pokojninsko zavarovanje," je dejal in dodal, da si želijo, da bi bila razprava na pogajanjih racionalna in umirjena.

Glede besed predsednika zdravniškega sindikata Fides Konrada Kuštrina, ki je danes nastopil proti predlaganim ukrepom, pa je Virant dejal, da se za zdaj pogajajo le s stavkajočimi sindikati, že naslednji teden pa bodo na pogajanja povabili tudi Fides. "Ko se bo usedel za pogajalsko mizo, bo videl, da je ton razprave nekoliko drugačen, kot ga je ubral, in upamo, da se bo temu tudi prilagodil," je dodal.

Tožbo za izplačilo polnega regresa je vložilo več sindikatov javnega sektorja. Vseskozi so namreč trdili, da je bilo izplačilo regresa za april v višini 692 evrov določeno v dogovoru o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju, ki ima pravno naravo kolektivne pogodbe, zato ga ne bi smeli enostransko kršiti. Država pa je najprej izplačilo regresa odložila, nato pa z varčevalnim zakonom tudi znižala.