c S

Ljubljansko sodišče s pravnomočnim sklepom izdalo pripor zoper Wolfa

08.04.2013 15:02 Ljubljana, 08. aprila (STA) - Ljubljansko okrajno sodišče je s pravnomočnim sklepom izdalo pripor zoper obtoženega v zadevi Patria Walterja Wolfa, je na današnjem nadaljevanju sojenja povedala sodnica. Wolfa sicer že nekaj mesecev ni bilo na sodišče, saj je v Kanadi. Okrajno sodišče je zoper njega izdalo mednarodno tiralico.

Kot so za STA pojasnili na Okrajnem sodišču v Ljubljani, je sodišče 13. marca izdalo sklep, s katerim je zoper Wolfa odredilo pripor. Sodišče je presodilo, da se obdolženi Wolf očitno skriva pred slovenskim sodiščem, saj je sodišču nedosegljiv, s takšnim ravnanjem pa onemogoča izvedbo kazenskega postopka zoper njega v Sloveniji, so zapisali.

Wolfov zagovornik se je zoper sklep o odreditvi pripora pritožil. Višje sodišče v Ljubljani je o tej pritožbi odločalo 26. marca in jo zavrnilo kot neutemeljeno. Okrajno sodišče v Ljubljani je zato 28. marca izdalo odredbo za razpis tiralice in mednarodne tiralice zoper obdolženega Walterja Wolfa. Izdan je bil Evropski nalog za prijetje in predajo, so še pojasnili na Okrajnem sodišču v Ljubljani.

Na sojenje v primeru Patria so od obtoženih sicer danes prišli nekdanji predsednik vlade in prvak SDS Janez Janša, Tone Krkovič in Ivan Črnkovič. Lastnik Rotisa Ivan Črnkovič je danes dopolnil svoj zagovor, na vprašanja pa ni želel odgovarjati, tega ne namerava storiti niti v nadaljevanju postopka.

Kot je Črnkovič poudaril v današnji dopolnitvi zagovora, sodišče v več kot leto in pol trajajočem sojenju ni pridobilo niti ene izjave, ki bi potrdile obtožbe tožilstva. Zatrdil je, da so bili on in njegova družba ves čas samostojni, prav tako ni vedel, ali se Patria še s kom pogovarja za zastopstvo v Sloveniji. Obenem Črnkovič trdi, da ni nikoli na nikogar vplival, prosil za pomoč pri pridobitvi posla ali obljubljal nagrade.

S soobtoženim Tonetom Krkovičem se poznata iz otroštva, vendar slednji pri projektu nakupa oklepnikov ni imel nobene vloge, je nadaljeval Črnkovič. Je pa bil Krkovič z njim na sestanku, ki se je 1. septembra 2005 zgodil na HSE. Na tem sestanku naj bi beseda tekla o izboru lokalnega partnerja za izdelovalca oklepnikov.

Črnkovič je že ob prvem zagovoru na sodišču pojasnil, da se je Krkovič na HSE znašel bolj po naključju, saj sta bila dogovorjena za kosilo. Danes je dodal, da je Krkoviča takrat za sestanek morda nekoliko "izkoristil", saj je Krkovič pomembna osebnost slovenske osamosvojitve.

Lastnik podjetja Rotis, lokalnega partnerja finske Patrie, je danes ponovno zatrdil, da so se v času, ko je potekal celoten postopek, ukvarjali tudi s projektom biomase. Zato je tudi določena elektronska komunikacija, za katero tožilstvo trdi, da je povezana z dogovarjanjem s Patrio, dejansko povezana s projektom biomase, je pojasnil Črnkovič. To naj bi potrdila tudi Krkovičev brat in Jože Zupančič, ki ju bo sodišče poklicalo kot priči.

Sodišče bo zaslišalo tudi poslovneža Rudolfa Lebana, kar je danes predlagal Krkovič.

V petek je sicer v primeru Patria prvostopenjske sodbe izreklo deželno sodišče na Dunaju in prvoobtoženega Wolfganga Riedla spoznalo za krivega podkupovanja v Sloveniji, poskusa goljufije in davčne utaje. Trije soobtoženi so bili oproščeni, Walterju Wolfu pa zaradi odsotnosti sodbe niso izrekli.

Na ljubljanskem okrajnem sodišču je bila večina dokaznega postopka že izvedena, sojenje pa se počasi bliža koncu.

Sojenje Janezu Janši, Jožetu Zagožnu, Tonetu Krkoviču, Ivanu Črnkoviču in Walterju Wolfu se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra 2011. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov patria. Vseh pet očitke zanika.