c S

Boštjan Jazbec - novi guverner Banke Slovenije - biografija

03.04.2013 07:44 Ljubljana, 02. aprila (STA) - Boštjan Jazbec, ki ga je državni zbor danes potrdil za guvernerja Banke Slovenije, je 43-letni ekonomist, doktor znanosti. Njegova znanstveno-raziskovalna pot je vseskozi povezana z načinom vodenja denarne politike, trenutno pa je višji svetovalec na Mednarodnem denarnem skladu in izredni profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti.

Jazbec je kot študent z najvišjim povprečjem v generaciji diplomiral na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, za svoje diplomsko delo pa si je prislužil Prešernovo nagrado fakultete.

Z odliko je sklenil tudi magistrski študij na centru European University v Pragi in Budimpešti, doktorski program pa je opravil na inštitutu Institut of Advance Studies na Dunaju.

Njegova študijska in profesionalna, pa tudi znanstveno-raziskovalna pot, je vseskozi povezana z načinom vodenja denarne politike, z delovanjem centralnih bank ter s področjem finančne stabilnosti in njenega vpliva na gospodarsko rast in razvoj.

To področje je tudi osrednja tema njegovega sedanjega znanstveno-raziskovalnega dela na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, kjer je zaposlen kot izredni profesor za področje denarja in financ.

Konkretne izkušnje si je določen čas nabiral kot svetovalec pri Svetovni banki in Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD). Med letoma 2003 in 2008 je bil medtem član sveta Banke Slovenije. Deloval je tudi v mednarodnem okolju.

Bil je višji svetovalec IMF na centralni banki Republike Kosovo, nato pa svetovalec guvernerja centralne banke Surinama v Južni Ameriki.

Jazbec bo na mestu guvernerja Banke Slovenije nasledil Marka Kranjca, ki se mu šestletni mandat izteče 16. julija.