c S

DZ določil predsednike in podpredsednike delovnih teles

03.04.2013 07:42 Ljubljana, 02. aprila (STA) - Po oblikovanju nove vladne koalicije je DZ na današnji seji v okviru mandatno-volilnih zadev na novo določil predsednike in podpredsednike vseh 21 parlamentarnih delovnih teles. DZ je v skladu s poslovnikom potrdil tudi člane komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Poslanci največje vladne stranke PS zasedajo predsedniška mesta v šestih delovnih telesih. Enako število predsedniških mest je pripadlo tudi največji opozicijski stranki SDS. Trije predsedniki delovnih teles prihajajo iz SD, dva iz SLS, po eden pa iz DL, DeSUS, NSi ter poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti.

Predsednica mandatno-volilne komisije je tako postala Melita Župevc (PS). Podpredsedniški mesti zasedata Sonja Ramšak (SDS) in Katarina Hočevar (DL).

Komisijo za poslovnik vodi Franc Pukšič (SLS). Podpredsednik komisije je Peter Vilfan (PS).

Predsedniško in podpredsedniško mesto v komisiji za narodni skupnosti pripadata poslancema italijanske in madžarske narodne skupnosti. Predsednik komisije ostaja Laszlo Göncz, podpredsednik pa Roberto Battelli.

Predsednik komisije za nadzor javnih financ je Andrej Vizjak (SDS), podpredsednik pa Janez Ribič (SLS).

Iz poslanske skupine SDS prihaja predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Dragutin Mate. Podpredsednik komisije je Franc Pukšič (SLS). Člani komisije so Jerko Čehovin (PS), Jožef Jerovšek (SDS), Srečko Meh (SD), Rihard Braniselj (DL) in Matej Tonin (NSi).

Komisijo za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu vodi Danijel Krivec (SDS). Podpredsednica komisije je Saša Kos (PS).

Predsednica komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti je Eva Irgl (SDS), podpredsednik pa Branko Kurnjek (DL).

Na mestu predsednice ustavne komisije je Maša Kociper (PS). Podpredsedniki komisije so Mitja Meršol (PS), Vinko Gorenak (SDS) in Marjana Kotnik Poropat (DeSUS).

Predsednica odbora za gospodarstvo Alenka Pavlič prihaja iz vrst PS. Podpredsednika odbora sta Franc Breznik (SDS) in Srečko Meh (SD).

Mesto predsednika odbora za infrastrukturo in prostor so poslanci zaupali Samu Bevku (SD), podpredsedniška mesta pa Jožetu Velikonji (PS), Ljubu Žnidarju (SDS) in Ivi Dimic (NSi).

Predsednik odbora za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje je postal Jakob Presečnik (SLS). Podpredsedniški mesti v odboru zasedata Branko Ficko (PS) in Zvonko Lah (SDS).

Bojan Starman iz poslanske skupine DL je predsednik odbora za finance in monetarno politiko. Podpredsedniki odbora so Alojz Potočnik (PS), Ivan Grill (SDS) in Matevž Frangež (SD).

Predsednica odbora za zunanjo politiko je Janja Klasinc (PS), podpredsednik pa Jožef Jerovšek (SDS). Drugo podpredsedniško mesto pripada PS. Stranka namerava na to mesto predlagati dolgoletnega diplomata Jožefa Kuniča, ki bo v poslanskih klopeh nadomestil Tamaro Vonta, vendar Kuničev mandat zaenkrat še ni potrjen. Vlada je Vontovo imenovala na mesto državne sekretarke v kabinetu premierke.

Odbor za pravosodje vodi Branko Grims (SDS). Podpredsednika odbora sta Aljoša Jerič (PS) in Jasmina Opec (SLS).

Na mestu predsednika odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je Jerko Čehovin (PS). Podpredsedniški mesti zasedata Tomaž Lisec (SDS) in Kristina Valenčič (DL).

Predsednik odbora za obrambo je Franc Jurša (DeSUS), podpredsednika pa Matjaž Zanoškar (PS) in Marijan Pojbič (SDS).

Vodilni mesti v odboru za zdravstvo sta pripadli največjima parlamentarnima strankama: predsednica je Alenka Jeraj (SDS), podpredsednica pa Lejla Hercegovac (PS).

Predsednica odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide je Andreja Črnak Meglič (SD). Podpredsedniška mesta v odboru zasedajo Barbara Žgajner Tavš (PS), Štefan Tisel (SDS) in Jana Jenko (DeSUS).

Na čelu odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino je Jožef Kavtičnik (PS). Podpredsednice odbora so Mateja Pučnik (SDS), Marija Plevčak (DeSUS) in Ljudmila Novak (NSi).

Predsednica odbora za kulturo Majda Potrata prihaja iz poslanske skupine SD. Mesti podpredsednikov v odboru zasedata Dragan Bosnić (PS) in Andrej Čuš (SDS).

Odbor za zadeve Evropske unije pa bo vodil Jožef Horvat (NSi). Podpredsednici odbora sta Aleksandra Osterman (PS) in Ljubica Jelušič (SD).

Z izjemo članov komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb DZ ne potrjuje članov ostalih parlamentarnih delovnih teles. Njihov imena v skladu z razdelitvijo mest v delovnih telesih poslanske skupine zgolj sporočijo mandatno-volilni komisiji.