c S

Po predlogu vladnih sprememb bi nad holdingom bdelo računsko sodišče

02.04.2013 15:05 Ljubljana, 02. aprila (STA) - Vlada je pripravila predlog nujnih sprememb Zakona o Slovenskem državnem holdingu (ZSDH). Med poglavitnimi rešitvami so uvedba nadzora poslovanja holdinga in odvisnih družb s strani računskega sodišča, poenostavitev prehodnega režima upravljanja naložb in podaljšanje roka za dokapitalizacijo holdinga z državnimi nepremičninami.

Po pojasnilih ministrstva za finance gre za najbolj nujne spremembe zakona, ki bodo olajšale upravljanje državnih naložb v prehodnem obdobju do vzpostavitve SDH, predvsem delovanje države na skupščinah podjetij.

Ministrstvo bo v naslednjem koraku premišljeno in celovito pristopilo k tistim bistvenim zakonskim spremembam, ki bodo opredelile način upravljanja državnih naložb. Ena ključnih napovedanih novosti je, da bo lastnica naložb ostala država in da bo holding z njimi upravljal. Kdaj bodo te spremembe pripravljene, na ministrstvu še ne želijo napovedati.

Kot je razvidno iz predloga novele, objavljene na spletnih straneh vlade, bi lahko računsko sodišče izvajalo revizije tudi pri vseh gospodarskih družbah, bankah in zavarovalnicah, ki so v več kot 50-odstotni neposredni lasti SDH, države ali občin.

"Na tak način se zagotavlja transparentno upravljanje z državnim premoženjem, kar povečuje zaupanje javnosti glede upravljanja državnega premoženja pod okriljem SDH," piše v obrazložitvi.

Skladno z novelo bi Slovenska odškodninska družba (Sod) do uveljavitve klasifikacije SDH potrebovala soglasje DZ na predlog vlade le še za razpolaganje in ne več za upravljanje z državnimi naložbami, če skupna knjigovodska vrednost naložbe presega 20 milijonov evrov ali država dosega najmanj 25-odstotni lastniški delež ali 25-odstotni delež glasovalnih pravic.

Kot piše v predlogu novele, je namreč neracionalno, da se v prehodnem obdobju do uveljavitve klasifikacije naložb za celotno upravljanje z naložbami zahteva soglasje DZ.

"Glede na to, kako široko je zastavljen pojem upravljanja, bi tako številni postopki pridobivanja soglasja DZ otežili učinkovito upravljanje s premoženjem SDH in bi izničili namen osnovnega zakona o SDH, ki je ravno v učinkovitem in poenostavljenjem upravljanju kapitalskih naložb," je vlada pojasnila v predlogu novele zakona o SDH.

Do uveljavitve klasifikacije bi Kapitalska družba (Kad), Sod, Modra zavarovalnica, DSU in Posebna družba za podjetniško svetovanje potrebovale soglasje DZ na predlog vlade za odtujitev naložb, katerih skupna knjigovodska vrednost naložbe presega 20 milijonov evrov ali v katerih dosegajo te družbe najmanj 25-odstotni lastniški delež ali 25-odstotni delež glasovalnih pravic.

Po predlagani noveli Sod do uveljavitve klasifikacije za izvrševanje pravic delničarja ali družbenika v zvezi z državnimi naložbami potrebuje soglasje vlade. Ta ga poda na predlog ministrstva, pristojnega za področje, na katerem posamezna družba opravlja svojo dejavnost - predlog mora biti pred posredovanjem vladi predhodno usklajen z ministrstvom za finance.

Poleg redakcijskih pojasnjevalnih popravkov besedila zakona so med poglavitnimi rešitvami predloga novele zakona o SDH še podaljšanje roka za dokapitalizacijo holdinga z državnimi nepremičninami s trenutno predvidenega enega meseca po uveljaviti klasifikacije državnih naložb na dve leti.

Novela predvideva tudi določnejšo ureditev obveznosti holdinga glede zagotavlja sredstev Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), črtanje prenosa Sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško na holding ter ureditev nadaljevanja že začetih postopkov razpolaganja z naložbami.

Po predlaganih spremembah Kad nakaže Zpizu vsako leto 50 milijonov evrov primarno za usklajevanje pokojnin najkasneje do 25. septembra (v veljavnem zakonu je ta rok določen do 30. septembra). Določen je tudi rok, do katerega mora SDH z namenom zagotavljanja dodatnih sredstev Zpizu Kadu nakazati 10 odstotkov kupnine od prodaje svojih kapitalskih naložb, in sicer vsako leto najkasneje do 24. decembra. V veljavnem zakonu roka ni.