c S

Notarji pozvali ministrstvo k uresničitvi dogovorjenih sprememb

27.03.2013 10:21 Ljubljana, 27. marca (STA) - Notarska zbornica Slovenije je v preteklem letu podala številne predloge in pripombe k predvidenim spremembam zakonodaje na področju delovanja notariata, ki jih je predvidelo ministrstvo za pravosodje. V zbornici upajo, da bo nova vlada v spremembah zakonodaje upoštevala predloge notarjev.

Na torkovi letni skupščini so notarji pozvali resorno ministrstvo, da uresniči dogovorjene spremembe in hkrati razmisli o nekaterih potezah in aktivnostih, so po skupščini sporočili iz Notarske zbornice Slovenije.

Predsednica notarske zbornice Marjana Tičar Bešter je spomnila, da so se notarji konec preteklega leta strinjali z znižanjem tarif. "Zavedamo se namreč gospodarske situacije, čeprav to postavlja pod vprašaj dolgoročen obstoj nekaterih, predvsem manjših, notarskih pisarn, saj so sedaj nekatere notarske tarife krepko podcenjene oziroma prenizke," je izpostavila.

Izrazila je upanje, da se bo notarjem vrnilo mesto, ki jim v družbi pripada, ter da bodo imeli v prihodnje dovolj manevrskega prostora za nadaljevanje svojega neodvisnega in strokovnega dela.

Med drugim je notariat z ministrstvom v preteklem letu dogovarjal prenos nezahtevnih zapuščinskih postopkov na notarje v okviru zakona o dedovanju, vendar je postopek sprejemanja zakona ponovno obstal. Obstal je tudi zakon o notariatu.

"Menimo, da smo notarji dovolj strokovno podkovani, da lahko prevzamemo zapuščinske postopke, ki trenutno spadajo pod sodišča. Skrbi pa nas, da bi lahko kakovost notarskega dela ter dostopnost notarjev spodkopala odprava numerus clausus," je povedala Tičar Bešterjeva.