c S

Tožilec spremenil obtožnico za Lipovca in Bajrovića zaradi ponarejanja listin pri prodaji delnic Istrabenza

26.03.2013 13:27 Ljubljana, 26. marca (STA) - Tožilec Jože Kozina je v sojenju zaradi sporne preprodaje delnic Istrabenza vložil spremenjeno obtožnico za odvetnika Branka Lipovca in lastnika Sportine Bahtijarja Bajrovića. Glede na njuno priznanje krivde za ponarejanje in pomoč pri ponarejanju listin je tožilec spremenil obtožnico, kazenske sankcije pa jima bodo izrečene 8. aprila.

Spremenjena obtožnica ju bremeni le še ponarejanja listin in pomoči pri tem kaznivem dejanju, ne pa tudi pomoči pri zlorabi položaja. Prav tako so bile spremenjene tudi obtožbe za pravno osebo Sportina. Kot je na današnji obravnavi na ljubljanskem okrožnem sodišču pojasnil Kozina, obtožnica nikakor ne posega v položaj ostalih soobtoženih.

Oba obtožena sta danes ponovno priznala krivdo, sodni senat pa je odločil, da njuno priznanje sprejme. Kazenske sankcije jima bodo izrečene 8. aprila, potem pa bo sojenje zanju končalo.

Tožilstvo je za Lipovca po priznanju krivde predlagalo izrek pogojne obsodbe sedmih mesecev zapora s poskusno dobo dveh let in 25.000 evrov denarne kazni.

Za Bajrovića Kozina predlaga pogojno zaporno kazen v višini osmih mesecev in poskusno dobo dveh let ter denarno kazen v višini 25.000 evrov. Za pravno osebo Sportina pa Kozina predlaga denarno kazen v višini 50.000 evrov.

Bajrovićeva zagovornica Anka Kozamernik je dejala, da je delni umik obtožbe za pomoč pri zlorabi položaja za njeno stranko korekten. Glede spremenjenega očitka o ponarejanju pa meni, da je ta prav tako skladen s pričanjem obtoženega.

Bajrović je sicer na obravnavi ponovil, da prizna krivdo po spremenjeni obtožnici. Da je spremenjena obtožnica utemeljena, se je strinjal tudi zagovornik Lipovca Samo Ilc.

Bajrović je prejšnji teden na sodišču pojasnil, da se je o opcijskih pogodbah za prodajo delnic dogovarjal le z odvetnikom Lipovcem, pri tem pa ni vedel, kdo bo končni kupec delnic.

Zanikal je očitke tožilstva, da bi pri poslu sodeloval, ker bi želel oškodovati pivovarno. "Če pa sodišče meni, da je bilo to kaznivo dejanje, pa sem pripravljen sprejeti odgovornost," je dodal.

Podobno je izpovedal tudi odvetnik Lipovec, ki je pripravljal sporne pogodbe o prodaji Istrabenzovih delnic. Dejal je, da si očita, da je pri sklenitvi opcijskih pogodb le prepisal datumu na pogodbah in jih s tem "antidatiral".

Vendar pa, kot je pojasnil, pri tem ni imel namena obtoženemu Bošku Šrotu pomagati pri kaznivih dejanjih, ki mu jih očita obtožnica. "Menim, da takšnega namena nista imela niti Bajrović in Sportina," je poudaril.

Kaznivih dejanj povezanih s preprodajo delnic so obtoženi nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot, nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar in nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski. Nekdanji svetovalec Istrabenza Kristjan Sušinski je bil zaradi poškodbe začasno izločen iz postopka.

Bavčarjev zagovornik Marko Bošnjak je po spremenjeni obtožnici dejal, da ne gre za nikakršno "modifikacijo" obtožbe, temveč delni umik, ki lahko vpliva na procesni položaj Bavčarja, za to dejanje pa tožilec nima pravne podlage.

Tožilstvo obtoženim očita kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, zlorabe položaja ali pravic, ponareditve ali uničenja poslovnih listin in pranja denarja.

Do kaznivih dejanj naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško, ki jo je vodil Šrot, prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov. Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.