c S

Senko Pličanič - minister za pravosodje - biografija

21.03.2013 07:51 Ljubljana, 20. marca (STA) - Doktor pravnih znanosti Senko Pličanič, ki bo aprila dopolnil 50 let, prevzema ministrstvo za pravosodje. V preteklem letu je do izstopa DL iz vlade Janeza Janše vodil združeno ministrstvo za pravosodje in javno upravo, pred tem je deloval predvsem v akademski sferi.

Pličanič je izredni profesor na Pravni fakulteti v Ljubljani, kjer v okviru katedre za upravno pravo predava pravo okolja in upravno pravo, in soustanovitelj zasebnega Inštituta za javno upravo consulting.

Leta 1996 je kot gostujoči raziskovalec in Fulbrightov štipendist gostoval na kalifornijskem Berkeleyju, leta 2006 pa je bil gostujoči profesor in Fulbrightov štipendist na pravni fakulteti univerze Golden Gate v San Franciscu. Doktoriral je leta 1998 z disertacijo z naslovom Vpliv entropije na pravno urejanje voda.

Pličanič je raziskovalno in svetovalno delo opravljal na različnih področjih prava, od ekološkega, prostorskega, vodnega in energetskega prava, do upravnega prava, prava javnih služb, elektronskih komunikacij ter dostopa do informacij javnega značaja in informacijske družbe.

Je avtor knjige Temelji ekološkega prava in je sodeloval tudi pri pripravi več zakonov, med njimi zakona o prostorskem načrtovanju in zakona o dostopu do informacij javnega značaja, pa tudi drugih predpisov, pravnih mnenj in študij.

Pličanič je leta 2011 kot kandidat DL nastopil na državnozborskih volitvah. Po vstopu stranke v vladno koalicijo je lani prevzel vodenje ministrstva za pravosodje in javno upravo. V vladi Alenke Bratušek pa je eden od treh ministrov iz kvote DL. Na predstavitvi pred matičnima odboroma DZ je napovedal, da bo temeljno poslanstvo njegovega mandata povrnitev občutka pravičnosti.

Po njegovem mnenju moramo uvesti mehanizme sodnega menedžmenta, uveljaviti odgovornost predsednikov sodišč, posebno pomemben je po njegovi oceni tudi položaj sodnikov. Prav tako je zagovornik bolj racionalne organizacije in poslovanja sodišč.

Kot enega od ciljev je Pličanič izpostavil tudi poenostavitev civilne in kazenske procesne zakonodaje. Načrtuje prenos preiskovalnih dejanj na tožilstvo. Skupaj s tožilci pa namerava začrtati pot za krepitev položaja tega organa. Pličanič predlaga uveljavitev v zadnjem letu že pripravljenih sprememb insolvenčne zakonodaje, kar bi bilo za gospodarstvo velikega pomena.

Med prednostne točke je Pličanič uvrstil tudi začetek gradnje nove sodne stavbe v Ljubljani ter novega ljubljanskega zapora, prav tako pa se zavzema za energetske prenove vseh pravosodnih stavb v državi.