c S

Vlada ratificirala memorandum o LB in potrdila hrvaško pristopno pogodbo

13.03.2013 14:14 Ljubljana, 13. marca (STA) - Slovenska vlada je na današnji seji z uredbo ratificirala v ponedeljek sklenjeni memorandum o reševanju vprašanja nekdanje Ljubljanske banke. Poleg tega je v skladu z napovedmi vlada potrdila tudi zakon o ratifikaciji pristopne pogodbe Hrvaške z EU, ki ga zdaj pošilja v DZ, je po seji vlade povedal direktor Ukoma Anže Logar.

Memorandum o LB je danes ratificirala tudi hrvaška vlada, državi pa si morata zdaj izmenjati ratifikacijske listine. Kot je povedal Logar, začne memorandum veljati s prejetjem zadnjega obvestila o tem s strani obeh držav.

Za izvajanje memoranduma, ki bo objavljen v uradnem listu, bosta skrbela zunanje ministrstvo in ministrstvo za finance v sodelovanju z visokim predstavnikom za nasledstvo.

Kot je že ob sklenitvi memoranduma povedal slovenski premier Janez Janša, bo slovenska vlada zakon o ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe takoj poslala v proceduro v DZ, ki bo postopek ratifikacije začel, "a ga ne bo dokončal, dokler s hrvaške strani preko diplomatskih poti ne dobimo listin o ratifikaciji memoranduma".

Kot je tedaj še dejal Janša, ki opravlja tekoče posle, je z Zagrebom dogovorjeno, da se izmenjava ratifikacijskih listin opravi v nekaj dneh.

V memorandumu o LB sta se državi zavezali, da bosta v okviru določil iz nasledstvenega sporazuma čim prej našli celovito rešitev tega vprašanja. Do končne rešitve bo Zagreb zagotovil mirovanje vseh sodnih postopkov, ki potekajo glede prenesenih vlog v imenu in za račun Hrvaške na hrvaških sodiščih, kot tudi, da ne bodo sproženi novi.

Slovenska vlada pa se je v memorandumu zavezala, da bo nemudoma v državnem zboru sprožila postopek za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU, s ciljem, da se ratifikacija izvede čim prej. Kot je ocenil Janša, bi DZ ratifikacijo glede na stališča vseh parlamentarnih strank lahko dokončal še ta mesec.