c S

Na pogovoru slovenskega sociološkega društva o političnem sistemu

12.03.2013 07:54 Ljubljana, 11. marca (STA) - Slovensko sociološko društvo je nocoj v Ljubljani pripravilo pogovor o tem, kje se nahaja slovenski politični sistem in koliko participacije državljanov pri odločanju omogoča. Pri tem so sodelujoči ugotavljali, da je omenjene participacije premalo in da je treba najti načine, kako jo zagotoviti več.

Na pogovoru so sodelovali strokovnjaki z različnih področij, pridružil pa se jim je tudi predstavnik t. i. vstajniškega gibanja Nikola Janović. Omenjeno gibanje namreč na protestih zahteva, da se državljanom omogoči večja možnost vplivanja na odločanje v državi.

Janović je povedal, da si vstajniki želijo, da bi uvedli instituti neposredne demokracije, kot so ljudska nezaupnica, ki bi uveljavila neposredno odgovornost političnih funkcionarjev in omogočila njihov odpoklic; zbori občanov, ki bi civilno družbo vpeli v procese odločanja; želijo pa si tudi, da bi se pri referendumih postavila neka meja, ko vprašanja, ki se dotikajo človekovih pravic, ne bi mogla biti predmet referenduma.

Predavatelj na Pravni fakulteti Bojan Bugarič je opozoril, da je neposredno odločanje ljudi,"tudi zaradi diktata EU", v Sloveniji nezaželeno, politika pa vseskozi išče načine, kako bi ga omejila. Strinja se sicer, da referendumov ne sme biti preveč, a pri tem opozarja, da če bo sprejet zdajšnji predlog sprememb ustave o referendumu, potem praktično ne bo več nobenega referenduma.

Po mnenju predavatelja na Pedagoški fakulteti Slavka Gabra se težave z neposrednim odločanjem v Sloveniji pojavljajo tudi zato, ker institucije, ki jih imamo, ne opravijo svojega dela. "Tako ustavno sodišče eno stvar enkrat spusti skozi, drugič ne, vedno pa spusti skozi referendume, ki jih ne sme biti," je dejal. Dodal je, da potrebujemo ustavno sodišče, "ki bi normalno funkcioniralo".

Na pogovoru so spregovorili tudi o ciljih vstajniškega gibanja. Povezovalec pogovora Samo Uhan iz sociološkega društva, ki je tudi predavatelj na Fakulteti za družbene vede, je sodelujoče izzval z ugotovitvijo, da je geslo "vsi so isti, vsi naj odidejo", postalo nekoliko moteče, saj da napeljuje k temu, da so vsi isti, kar pa po mnenju Uhana ne more biti res.

Janović mu je odgovoril, da je celotna politična elita pri nas oligarhična, "zato pravimo, da morajo vsi oditi". Bugarič pa je opozoril, da pri protestih ne gre zgolj za revolt na neoliberalno politiko določene vlade, "kar bi danes marsikdo na levici rad slišal, ampak gre za veliko globlje zadeve, to je da imajo ljudje enostavno dovolj vseh politikov". "To mora spoznati tudi levica," je dodal.

V pogovoru je sodelovala tudi predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak, ki je povedala, da so za predlog novega volilnega sistema, ki ga predlaga zveza, do zdaj zbrali 4500 podpisov. Za vložitev predloga v DZ jim tako manjka le še 500 podpisov, za katere računa, da jim jih bo uspelo zbrati.

Kožuh Novakova je sicer prepričana, da bi omejeni predlog povečal vpliv ljudi na to, kateri kandidati bodo prišli v DZ, s čimer pa se ne strinja Gaber. Po njegovi oceni bi omenjeni predlog ustvaril dve veliki stranki in le še bolj razdelil slovensko družbo.