c S

Reforma trga dela pod streho, (popolnoma) zadovoljen nihče

06.03.2013 07:34 Ljubljana, 05. marca (STA) - DZ je danes brez glasu proti potrdil reformo trga dela (predlog novele ZUTD-A), tretje branje pa ni teklo tako gladko kot drugo. Minister za delo Andrej Vizjak meni, da bodo spremembe prinesle več zaposlitev za nedoločen čas, sindikatov in delodajalcev pa niso povsem prepričale. Slednji zato upajo na nova pogajanja. Stroka medtem v sprejemu reforme vidi pozitiven signal.

Tretja obravnava zakona o delovnih razmerjih (ZDR) in novele zakona o urejanju trga dela (ZUTD), katerih glavna cilja sta zmanjšanje segmentacije in povečanje prožnosti trga dela, vendarle ni tekla tako gladko in brez kritike kot druga.

V SD so nepričakovano opozorili, da ZDR zaradi nesoglasij pri prehodnih obdobjih za varstvo starejših delavcev ni usklajen s sindikati. Tudi sicer so delojemalci po njihovi oceni iztržili manj kot delodajalci.

V DL so medtem spomnili, da je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), katere člani so ključni za preboj gospodarstva, reformi odtegnila podporo. ZDR po njihovih besedah gospodarstvu ne prinaša tistega, kar potrebuje.

V NSi so na drugi strani izpostavili, da je ministru za delo Andreju Vizjaku uspelo izpeljati pomemben projekt. Minister je oblikoval šolski model, kako se je treba pogajati, so prepričani.

Vizjak je sicer na današnji novinarski konferenci ponovil, da sta najpomembnejši pridobitvi reforme trga dela omejevanje zaposlovanja za določen čas ter rahljanje postopkov zaposlovanja in odpuščanja. To bo po njegovih besedah prineslo več zaposlovanja za nedoločen čas.

Kot je ocenil, visoka podpora reformi v DZ kaže na zrelost politike.

Navedbe, da ZDR ni bil usklajen s sindikati, je zavrnil. Kot je pojasnil, je vlada sindikatom v dogovoru z delodajalci namesto pri prehodnih obdobjih za varstvo starejših delavcev pred odpovedjo popustila pri višini nadomestil v prvih treh mesecih.

Nasprotovanje reformi zlasti s strani Obrtno-podjetniške zbornice (OZS) je medtem pripisal "nerealnim pričakovanjem". Ta so po njegovih besedah temeljila zlasti na nižjih stroških dela oz. umiku plačanega odmora za malico in dodatka na delovno dobo.

V sindikatih z reformo niso povsem zadovoljni, priznavajo pa, da predstavlja minimalen kompromis rešitev.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je v odzivu na sprejem reforme danes poudaril, da je socialni dialog pomembna vrednota družbe. Nova zakonodaja po njegovih besedah ni idealna, a bi lahko bila slabša, če ne bi sodelovali.

Reforma prinaša nekatere pomembne sistemske rešitve, vendar pa je le prvi korak k večjemu redu na tem področju, pa je ocenil izvršni sekretar pri ZSSS Andrej Zorko, ki zdaj pričakuje reformo nadzora nad kršitvami delovne zakonodaje.

V Konfederaciji sindikatov Pergam Slovenije so medtem razočarani nad uvedbo začasnih in občasnih del za upokojence, ki bo imela po besedah generalnega sekretarja Jakoba Počivavška "katastrofalne posledice".

Predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije Peter Majcen je na drugi strani med velikimi problemi, ki so ostali, izpostavil agencijsko delo. Kot je zatrdil, je uveljavljena 25-odstotna kvota za pravo omejitev te oblike dela nezadostna.

V delodajalskih organizacijah so do sprememb še bolj kritični in pričakujejo, da se bodo kmalu začela nova pogajanja.

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so sprejem reforme sicer pozdravili. Po njihovih navedbah gre za dokaz, da je v Sloveniji možno v prihodnje izpeljati še kakšno od nujnih reform, med katerimi navajajo davčno in zdravstveno. Vseeno pa z doseženim "še zdaleč" niso zadovoljni. Med vprašanji, ki ostajajo odprta, so izpostavili nadomestila za bolniško odsotnost, uvedbo čakalnih dni, nadomestilo za prevoz na delo, plačani odmor med delom in drugo.

Z danes sprejetimi spremembami zakonov o delovnih razmerjih in o urejanju trga dela bomo v svet poslali sporočilo, da smo reformo sprejeli, je priznal generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer. "A se bojim, da to ni reforma, ki bi ob ostalih nujnih reformah lahko povečala konkurenčnost slovenskega gospodarstva," je dodal.

Tudi v OZS so bili danes znova zelo ostri, saj se z novo delovno zakonodajo nikakor ne strinjajo. Prepričani so, da namesto fleksibilne varnosti prinaša drago rigidnost in višanje stopnje brezposelnosti. Upravni odbor OZS zato od vlade zahteva revizijo obeh zakonov najpozneje v letu dni po sprejetju.

Novi ZDR si ne zasluži naziva reforma trga dela, so se strinjali v Združenju Manager. Prepričani so, da bo mogoče o pravi reformi govoriti šele s prenovo davčne zakonodaje in uvedbo socialne kapice.

In kaj pravi stroka? Sprejetje reforme trga dela je pozitiven signal, je dejala strokovnjakinja na področju delovnopravnih razmerij Nataša Belopavlovič. Ob tem je opozorila, da spremembe ne predstavljajo korenitega posega v zakonodajo in da ta niti ni potreben, saj da je slovenska ureditev že sedaj primerljiva z evropsko.

Skladno s tem je pozvala, da od spremenjene delovne zakonodaje ne gre pričakovati preveč. "Ta ni glavni krivec za težave gospodarstva in delodajalcev, pač pa so problemi drugje," je opozorila. "Samo z novim zakonom ne bomo rešili problemov," je dodala.

ZDR in ZUTD bosta v veljavo stopila 30 dni po objavi v uradnem listu.