c S

Globo za prekršek bo odslej mogoče plačati tudi na obroke

06.03.2013 07:31 Ljubljana, 05. marca (STA) - Poslanke in poslanke so danes z 78 glasovi za in enim proti potrdili novelo zakona o prekrških, ki med drugim uvaja možnost plačila globe za prometne prekrške na obroke ter skrajšuje čas, po katerem se kršiteljem brišejo kazenske točke, s treh na dve leti. Prav tako administrativno razbremenjuje policiste, saj poenostavlja postopke.

Novela poleg tega uvaja večjo možnost izrekanja opozoril pri prekrških neznatnega pomena. Določa tudi, da v primeru, ko je od ugotovljenega prekrška s tehničnimi sredstvi, s katerim posameznik ni bil seznanjen, minilo več kot 30 dni, postopka ni več mogoče začeti. Novela obenem olajšuje čezmejno izmenjavo podatkov o prekrških z ostalimi državami EU.

V današnji predstavitvi stališč poslanskih skupin so novelo podprli v večini poslanskih skupin. Poslanci so izpostavljali zlasti rešitve, ki zmanjšujejo represivnost ukrepov pri prekrških, ki niso bistvenega pomena za zagotavljanje prometne varnosti. Spet drugi pa so svarili pred prepogostim spreminjanem zakona o prekrških, saj to otežuje delo tistih, ki morajo delati na podlagi tega zakona.