c S

DZ potrdil novelo obrtnega zakona

06.03.2013 07:31 Ljubljana, 05. marca (STA) - DZ je danes z 48 glasovi za in 24 proti potrdil novelo obrtnega zakona, ki je podlaga za uvedbo prostovoljnega članstva v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Poslanci so imeli sicer danes na mizi tudi amandmaje, ki jih je vložila SD in so šli v smeri ohranitve obveznega članstva, a so jih zavrnili.

Splošne razprave o predlogu novele danes v nadaljevanju februarske seje ni bilo, saj je bila ta opravljena v prvem branju. Poslanci so tako razpravljali o med seboj povezanih štirih dopolnilih SD, s katerimi bi v zbornici ohranili obvezno članstvo. SD se je z amandmaji približala stališčem OZS, ki si je sicer prizadevala za ohranitev obveznega članstva.

Kot je danes spomnil gospodarski minister Radovan Žerjav, ki opravlja tekoče posle, se je vlada v odhodu v koalicijski pogodbi zavezala, da bo odpravila obvezno članstvo v zbornicah, če bodo člani posamezne zbornice takšno voljo izrazili na referendumu, kar se je v primeru OZS tudi zgodilo.

Po njegovih pojasnilih nihče ni silil OZS v referendum. "Izvirni greh tokrat ni na politiki, na vladi, ampak znotraj same zbornice, predvsem na bivšem vodstvu," je poudaril.

Predlog novele zakona je bil usklajen z vodstvom zbornice, je še spomnil Žerjav in dodal, da je vsem v interesu, da zbornica ostane in ohrani pristojnosti, ki jih ima, a ob neobveznem članstvu.

V razpravi je bilo danes mogoče slišati vrsto opozoril glede obveznega članstva. Rado Likar (SDS) je ocenil, da je obvezno članstvo potuha za tiste, ki sredstva pridobivajo, tisti, ki jih dajejo, pa na delovanje zbornice nimajo vpliva.

Po drugi strani pa je Gašpar Gašpar Mišič (PS) predlog novele označil za neprimernega in si zaželel, da bi spisali novega, ki bo usklajen z obrtniki.