c S

Pred poslanci druga obravnava reforme trga dela

28.02.2013 07:23 Ljubljana, 28. februarja (STA) - Reforma trga dela (predlog novele ZUTD-A) se danes z mize socialnih partnerjev seli v klopi poslancev. Ti imajo namreč na izredni seji DZ na sporedu drugo branje sprememb delovne zakonodaje. Socialni partnerji so dogovor iskali pet mesecev, dosegli pa naj bi najširšo možno uskladitev. Glede na to, da so prišli do kompromisa, je pričakovati tudi soglasje poslancev.

Minister za delo Andrej Vizjak je v torek po zadnjih pogajanjih zatrdil, da pri sindikatih in delodajalcih ni kategoričnega nasprotovanja v zvezi z nobenim ključnim vprašanjem in da tako poslancem ne bo treba odločati o nobenem odprtem vprašanju.

Ne na sindikalni ne na delodajalski strani z reformo niso povsem zadovoljni, z izjemo malih delodajalcev, ki ji sicer ne bodo nasprotovali, a so nad izkupičkom zelo razočarani, pa je vendarle sprejemljiva za vse.

Poslanci so do zdaj ves čas napovedovali, da bodo spremembe delovne zakonodaje, če bodo usklajene s socialnimi partnerji, podprli, kar kaže na to, da bo reforma trga dela pod streho najpozneje do 5. marca, ko je predviden zadnji rok za tretjo obravnavo.

Reforma trga dela, ki vključuje predloga zakona o delovnih razmerjih in novele zakona o urejanju trga dela sicer zasleduje dva cilja: zmanjšanje segmentacije na trgu dela in povečanje prožnosti trga dela.