c S

Bratuškova nova mandatarka, Janševa vlada se poslavlja

28.02.2013 07:22 Ljubljana, 27. februarja (STA) - Poslanci so izglasovali konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše in za mandatarko izvolili vodjo PS Alenko Bratušek. Napovedala je, da je konec s politiko delitev, zaničevanja, žalitev in strahu. Janša pa je ob odhodu iz dvorane priznal le, da je zelo razočaran. V četrtek se že začnejo pogovori za sestavo nove vlade.

Bratuškova je dobila podporo 55 poslancev, 33 pa jih je glasovalo proti. Podporo so ji že pred tajnim glasovanjem napovedali v PS, SD, DL, DeSUS in večina v SLS, odrekli pa v SDS in NSi. Bratuškova je prisegla kot prva mandatarka za sestavo nove vlade v zgodovini Slovenije.

Po izvolitvi je v izjavi novinarjem izrazila upanje, da v to novo zgodbo koalicijski partnerji niso šli s figo v žepu. Delala bo odgovorno, povezovalno in preudarno, kot v vseh dosedanjih službah, je dodala.

Na seji DZ je bilo po besedah Bratuškove izrečenih veliko besed, težkih in kritičnih ter besed nezaupanja. "A tudi polno besed spodbude, optimizma in upanja, da bo v Sloveniji drugače in bolje," je povedala in dodala, da si bo zapomnila predvsem slednje.

Odzvala sta se dva predsednika potencialnih koalicijskih partneric. Predsednik DL Gregor Virant je dejal, da je najpomembnejše dejanje storjeno. Z razrešitvijo Janševe vlade je politična agonija zaključena, je izpostavil Virant, to pa sedaj odpira pot v dve možni smeri. Ena je dogovor o novi koaliciji in vladi, druga pa, da bomo imeli spomladi volitve.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je zadovoljen s podporo, s katero so poslanci izvolili novo mandatarko Alenko Bratušek. "Jutri se začne resno delo. To so pogajanja glede koalicijske pogodbe in glede oblikovanja vlade," se je na izglasovano konstruktivno nezaupnico za STA odzval Erjavec.

Predsednik SD Igor Lukšič in predsednik SLS Radovan Žerjav se na izvolitev Bratuškove še nista odzvala.

Predsednica NSi ter dosedanja ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak je Bratuškovi čestitala. "Zmagati je vedno sladko, delati bo pa grenko," je ob tem poudarila. Glede na danes izrečene izjave, še posebej predstavnikov DL, se Novakova sprašuje, "ali bo ta vlada res dolgo zdržala".

Po dobrih devetih urah razprave, v kateri so poslanci predvsem izpostavljali stališča posameznih poslanskih skupin, sta se oglasila tudi premier Janša in Bratuškova. Janša je potencialne partnerice bodoče koalicije pozval, naj predstavijo koncept nove vlade. Bratuškova mu je medtem odvrnila, da bo natančen program predstavila, ko se bo o njem odločila nova koalicija.

Kot je dejal Janša, so namreč upali, da bodo slišali alternativen program ali koncept, ki bi ga potencialna nova koalicija morala predstaviti. Namesto tega pa so po njegovih besedah poslušali v glavnem kritiko sedanje vlade. Med drugim jih je pozval, naj pojasnijo, za koliko se bo povečala javna poraba, ali bo nova koalicija dvignila DDV, ali bo Slovenija morala v času mandata nove vlade zaprositi za mednarodno finančno pomoč in kaj se bo zgodilo z zlatim fiskalnim pravilom.

Bratuškova pa je spomnila, da je v svojem uvodnem nastopu naštela več stvari, ki jih je treba narediti, danes pa da je lahko predstavila samo svoj program oz. program svoje stranke, želi pa predstaviti skupni program nove koalicije, je dejala.

Pogajanja za oblikovanje nove vlade se bodo začela že v četrtek. Bratuškova mora listo ministrov predložiti v 15 dneh. V nasprotnem primeru ji lahko DZ določi rok, v katerem mora tak predlog predložiti. Če tudi po izteku tega roka premier ne predloži predloga za imenovanje članov vlade, pa DZ ugotovi, da je premieru prenehala funkcija.

Janševa vlada se po izglasovani konstruktivni nezaupnici poslavlja, bo pa do imenovanja nove vlade opravljala tekoče posle. Dobro leto delovanja druge Janševe vlade je bilo usmerjeno predvsem v uravnoteženje javnih financ in sprejem nujnih strukturnih reform. Razlog za razpad "koalicije za izhod iz krize" je bilo januarsko poročilo protikorupcijske komisije.

Poslanke in poslanci so danes z 52 glasovi za in 34 proti izvolili vodjo poslanske skupine SD Janka Vebra za desetega predsednika DZ. Od 89 oddanih glasovnic so bile tri neveljavne. Vodenje DZ je po Vebrovih besedah izjemno odgovorna naloga in daleč presega vse njegove dosedanje funkcije. Kot je obljubil, jo bo skušal opravljati vestno in predano.

Veber se je v nagovoru poslancem po izvolitvi zahvalil za izkazano zaupanje, da postane "prvi med enakimi". Kot je dejal, razume stališča poslanskih skupin, ki mu niso izkazala podpore. Pojasnil pa je, da je želel čim bolj jasno predstaviti problematične rešitve in da je vedno na prvo mesto postavljal interes ljudi.

"Kot predsednik DZ se bom trudil, da bom s svojim delom opravičil vaše zaupanje in da bomo s konstruktivnim dialogom oblikovali najboljše možne rešitve za ljudi - ne glede na to, ali jih bo predlagala koalicija ali opozicija," je še dejal.

Veber je tako nasledil prvaka DL Gregorja Viranta, ki je ob odhodu DL iz koalicije januarja odstopil s položaja predsednika DZ. Od takrat je predsednika DZ nadomeščal najstarejši podpredsednik DZ Jakob Presečnik, sicer poslanec SLS.

Dosedanji premier Janez Janša je DZ posredoval odstopne izjave ministrov iz vrst DeSUS in SLS. Kot je na izredni seji DZ povedal novoizvoljeni predsednik DZ Janko Veber, je z izvolitvijo Alenke Bratušek za novo predsednico vlade seznanitev DZ z odstopnimi izjavami ministrov postala brezpredmetna.

Janša je namreč v ponedeljek in torek državnemu zboru posredoval odstopne izjave Tomaža Gantarja z mesta ministra za zdravje, Radovana Žerjava z mesta ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, Franca Bogoviča z mesta ministra za kmetijstvo in okolje ter Karla Erjavca z mesta ministra za zunanje zadeve.

Ker je bila Bratuškova izvoljena za predsednico vlade, ne more več opravljati poslanske funkcije. Kot je pojasnil Veber, bo o tem takoj obvestil Državno volilno komisijo in jo zaprosil, da DZ sporoči, kateri kandidat iz vrst PS bo namesto nje opravljal funkcijo poslanca.