c S

Notarji zaradi sprememb zakonodaje opozarjajo na ogroženost njihovega poklica

27.02.2013 14:35 Ljubljana, 27. februarja (STA) - Notarska zbornica Slovenije opozarja, da je zaradi nenehnih sprememb zakonodaje notarski poklic v Sloveniji ogrožen. Nekatere predvidene spremembe pa posegajo tudi v pravno varnost državljanov, so danes sporočili iz Notarske zbornice Slovenije in spomnili, da podobno ugotavljajo tudi združenja odvetnikov, tožilcev in sodnikov.

Ministrstvo za pravosodje je v zadnjem letu obravnavalo več zakonov, ki posegajo na področje delovanja notarjev, med drugim tudi zakon o splošnem upravnem postopku, zakon o preprečevanju zamud pri plačilih v zvezi z izvršnico in osnovni zakon o notariatu. Zastal pa je zakon o dedovanju, ki bi naj prenesel urejanje zapuščinskih zadev na notarje. Po mnenju Notarske zbornice Slovenije je zaradi tega ogroženo celotno delovanje notariata v Republiki Sloveniji.

"Notariat je v celotnem osemnajstletnem obdobju delovanja prestal različna obdobja delovanja in ukrepov države, ki so vplivali na delo notarjev, kljub temu pa je bil dosežen visok strokoven nivo opravljanja notarskih storitev, ki ga še nadgrajujemo in tega slednjega ne bi smeli v Sloveniji izgubiti oziroma zaradi nepremišljenosti uničevati," je v današnjem sporočilu za javnost zapisala predsednica zbornice Marjana Tičar Bešter.

Pojasnila je, da se po številnih spremembah na področju opravljanja notarskega poklica tudi notariat ni mogel izogniti gospodarski in finančni krizi. Notarji v Sloveniji že tako nimajo nekaterih pristojnosti, kot je urejanje zapuščinskih zadev, ki jih kot glavnino svojega dela opravljajo notarji v državah EU. Zadnje znižanje notarske tarife pa je dodatno vplivalo na poslovanje notarskih pisarn in nekatere že pripeljalo na rob propada.

Hkrati je opozorila na nedorečen postopek imenovanja notarjev, saj minister ne upošteva mnenja notarske zbornice in rezultatov na ustnem preizkusu strokovne usposobljenosti. Notarska zbornica ob tem predlaga, da bi bil pogoj za imenovanje notarja uspešno opravljen neodvisni notarski izpit.

"Le ustrezno kadrovsko zasedene in tehnično opremljene notarske pisarne lahko nudijo kakovostne in strokovne storitve," je zapisala Tičar Beštrova in dodala, da prav to lahko pripomore k utrjevanju pravne varnosti in učinkovitemu delovanju pravosodnega sistema.