c S

Predlog državnih svetnikov za ureditev njihovega plačila s podporo matičnega odbora

13.02.2013 07:39 Ljubljana, 12. februarja (STA) - Odbor za pravosodje, javno upravo in lokalno samoupravo je danes za obravnavo v DZ pripravil novelo zakona o funkcionarjih v državnih organih. Na odboru potrjeno besedilo se nekoliko razlikuje od tistega, ki ga je predlagal DS. Nespremenjena pa ostaja osnovna rešitev, ko gre za ureditev plačila za podpredsednika in člane DS.

Kot je opozoril predsednik DS Mitja Bervar, ima omenjena problematika "zelo dolgo brado" in bi si po desetih leti želeli, da se uredi. Računsko sodišče je namreč že večkrat, nazadnje pa decembra lani, opozorilo, da v zakonu o DS ni podlage za izplačilo sejnin.

Po veljavni zakonodaji bi moralo biti plačilo vezano na izgubljeni dohodek. A kot je danes znova opozoril Bervar, je tu težava, saj bi to dejansko pomenilo velike razlike v plačilu državnih svetnikov za enako delo. Izpad dohodka bi lahko za nekega svetnika pomenil deset evrov, za drugega pa 2000 evrov na sejo.

Za spremembo zakona o DS, za katero se zahteva dvotretjinska poslanska podpora, je bilo v preteklih letih več neuspešnih poskusov. Državni svetniki, ki so si ob začetku tega mandata v decembru lani zamrznili sejnine do ureditve omenjenega vprašanja, pa so zdaj poskusili s predlogom novele zakona o funkcionarjih v državnih organih. Z njo so predlagali, da lahko plačilo za opravljanje funkcije podpredsednika in člana DS mesečno znaša največ tretjino osnovne plače predsednika DS. Podrobnejše pogoje bi DS določil s svojim aktom.

Vlada novele ne podpira, je danes pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje in javno upravo Mojca Kucler Dolinar in dodala, da je že v pripravi zakon, ki bo na sistemski ravni uredil položaj funkcionarjev.

Nasprotovanje predlogu je bilo slišati tudi iz vrst SDS in NSi. Janez Vasle (NSi) je tako denimo dejal, da bi določilo glede plačila podpredsednika in članov DS nedvomno sodilo v zakon o DS, s sprejetjem predlaganih rešitev pa bi prišlo do neskladja med zakoni. Po drugi strani so člani odbora iz vrst SD in PS opozarjali, da je treba DS, dokler ga imamo, zagotoviti pogoje za normalno delo. Zaradi zakonskih rešitev pa da ne bo finančnih posledic, saj so proračunska sredstva zagotovljena.

Ker je DS s predlogom zakona posegel v ureditev, ki določa pravilo za nepoklicno opravljanje funkcije, so se proti zakonskemu predlogu opredelili tudi v lokalnih skupnostih. Kot so opozorili, je za občinske funkcionarje, ki so prav tako nepoklicni funkcionarji, ustrezna ureditev že v zakonu o lokalni samoupravi. Da so predlagane spremembe nedosledne in povzročajo neskladja, pa je prav tako opozorila parlamentarna zakonodajno-pravna služba.

Tako sta bili na predlog Mirka Brulca (DS) z večino glasov na koncu sprejeti dopolnili odbora, ki odpravljata to dilemo, ohranjata pa ureditev za državne svetnike.

Ob koncu seje je odbor brez glasu proti potrdil še predlog novele zakona o prekrških, ki bo po zagotovilih vlade pomenila administrativno razbremenitev policistov, uvaja pa tudi možnost plačila globe na obroke.