c S

Danes zadnji dan za vlaganje dopolnil k reformi trga dela

07.02.2013 08:10 Ljubljana, 07. februarja (STA) - Danes se izteče zadnji rok za vlaganje dopolnil k novele zakona o urejanju trga dela. V sredo bodo namreč spremembe delovne zakonodaje na matičnem odboru DZ. Tako delodajalci kot delojemalci opozarjajo, da bo od dopolnil, ki bodo romala v DZ, odvisna kakovost in celo usoda zakona.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer je po sredinih pogajanjih skupine socialnih partnerjev za reformo trga dela izpostavil, da ne vedo zagotovo, kakšna dopolnila bo ministrstvo za delo poslalo v parlament. Ob tem upa, da se ne bo ponovil petkov dogodek, ko so na sejo Ekonomsko-socialnega sveta prišli nekoliko drugačni amandmaji, kot so pričakovali.

Skrbi ga tudi, da bi parlamentarne stranke v teh politično negotovih razmerah vlekle všečne poteze ter bolj kot o konkurenčnosti gospodarstva razmišljale o sociali.

Da bo od tega, kakšna bodo dopolnila, odvisna usoda reforme, je v sredo dejal tudi izvršni sekretar za pravno področje in področje delovnih razmerij pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije Andrej Zorko. "Upam, da se ministrstvo tega zelo dobro zaveda. Verjamem, da se," je dejal.

Tudi on pa je že večkrat izrazil bojazen, da bi se lahko na račun vladne in politične krize na parlamentarni obravnavi predloga zakona o delovnih razmerjih in predloga novele zakona o urejanju trga dela iskalo politične točke.

Minister za delo Andrej Vizjak je sicer v torek pojasnil, da je predlog novele zakona o urejanju trga dela, ki je manj zahteven, praktično usklajen, medtem ko je v predlogu zakona o delovnih razmerjih odprtih še okoli 10 ključnih vprašanj. Verjame tako v dogovor socialnih partnerjev kot v podporo DZ.