c S

Dogovor o pospešitvi reševanja problema LB; 6. februarja sestanek obeh ministrov in strokovnjakov

31.01.2013 07:57 Bruselj, 30. januarja (STA) - Zunanji minister Karl Erjavec je danes po srečanju s hrvaško ministrico Vesno Pusić povedal, da sta se dogovorila za pospešitev dialoga reševanja problema LB. V tem kontekstu bo 6. februarja ob 14. uri v Sloveniji sestanek obeh ministrov in finančnih strokovnjakov Franceta Arharja in Zdravka Rogića, je pojasnil.

Takrat bodo po Erjavčevih besedah pogledali, kako daleč so prišli in kaj je še treba rešiti, da bi lahko hrvaška stran umaknila pooblastila za tožbe proti LB in NLB na hrvaških sodiščih, kar je za Slovenijo pogoj za začetek postopka ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe.

"Osebno ocenjujem, da smo zelo blizu rešitve. Prepričan sem, da z dobro voljo in pozitivno energijo lahko najdemo rešitev in da lahko Slovenija zelo hitro začne ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe," je menil slovenski minister.

Erjavec je še ocenil, da bi lahko februarja že obe vladi podprli rešitev, ki bi jo našla ministra skupaj s strokovnjakoma, kar bi bila tudi pot za ratifikacijo v državnem zboru.

Ob tem je vodja slovenske diplomacije spomnil, da je za ratifikacijo hrvaške pogodbe v državnem zboru potrebna dvotretjinska večina, in izrazil prepričanje, da bo ta zagotovljena, če bo vprašanje LB rešeno.

Spomnil je tudi, da je v Sloveniji to zadevo obravnaval parlamentarni odbor za zunanjo politiko, kjer so zastopani predstavniki vseh parlamentarnih strank, in da je bilo sprejeto soglasno stališče, da je z rešitvijo tega vprašanja pot za ratifikacijo v državnem zboru odprta.

"Imamo en velik odprt problem v odnosih med Slovenijo in Hrvaško. Naš interes, zlasti Slovenije, je, da ta problem rešimo," je še zatrdil minister.

Ob tem je še pojasnil, da sta državi v ta namen imenovali strokovnjaka, ki sta prišla že zelo daleč, kar se tiče tehničnih rešitev tega vprašanja, nista pa še pripeljala zadeve do končne rešitve.

S hrvaško kolegico sta tako po njegovih besedah ocenila, da bo potrebna tudi njuna pomoč, ker so določene zadeve, ki imajo tudi politično razsežnost, in tako je potrebna tudi politična odločitev.

Hrvaška ministrica se je slovenskemu kolegu zahvalila za pobudo za sestanek in pojasnila, da bodo 6. februarja poskušali strokovno in politično opredeliti rešitev. "Ko bomo rešitev, ki smo ji zelo blizu, opredelili, jo bomo predstavili vladama. "Prepričana sem, če se bomo mi strinjali, bosta tudi vladi sprejeli rešitev," je dejala.

Ob tem je vodja hrvaške diplomacije ponovila, da bi ustrezna alternativna rešitev Hrvaški omogočila, da umakne pooblastila za tožbe pred hrvaškimi sodišči, pri katerih gre za prenesene vloge, in sodni procesi bi postali brezpredmetni. Sloveniji pa bi to po njenih besedah omogočilo, da začne in konča proces ratifikacije.

"Na podlagi današnjega sestanka pričakujem, da bo proces tekel dobro in da se bo ratifikacija končala pravočasno in da Slovenija ne bo zadnja, ki bo ratificirala hrvaško pristopno pogodbo," je še poudarila Pusićeva.

Tudi sestanku 6. februarja bo sicer sledil vsaj še en sestanek. "Mislim, da bo sestanek 6. februarja prvi korak, verjetno bo še en sestanek," je Erjavec odgovoril na vprašanje, ali je 6. februarja mogoče pričakovati dokončen dogovor ali le še en korak k rešitvi.

O tem, kakšna naj bi bila "alternativna rešitev", ki jo omenja Hrvaška, ministra nista želela podrobneje govoriti.