c S

DZ skozi drugo branje novele zakona o zaščiti živali

31.01.2013 07:54 Ljubljana, 30. januarja (STA) - DZ je danes opravil drugo obravnavo predloga novele zakona o zaščiti živali, ki temelji na načelih odgovornega lastništva in humanega ravnanja z živalmi. Poslanci so sprejeli dopolnila k trem členom, tretja obravnava novele pa bo na naslednji seji DZ. Noveli se sicer obeta soglasna podpora.

Novela obsega spremembe na področju poskusov na živalih, zakola, spreminja definicijo nevarnega psa, izboljšuje se zajem podatkov za vodenje centralnega registra psov.

Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič je poslancem v torek na seji DZ pojasnil, da novela med drugim določa, da je žival dovoljeno zaklati le tako, da je usmrčena z ustreznim predhodnim omamljanjem. Spremembe zakona temeljijo predvsem na preprečevanju trpljenja živali in sankcioniranje kršitev.

Novela obsega spremembe na področju poskusov na živalih, uvaja načelo zamenjav poskusnih živali z drugimi metodami, čim manjše število poskusnih živali in izboljšanje pogojev reje in oskrbe poskusnih živali ter izvajanje poskusov.

Po novem bo žival dovoljeno zaklati le tako, da je usmrčena z ustreznim predhodnim omamljanjem. Prepovedano bo klanje živali na živo, s čimer ščitijo dobrobit živali. Zakol brez omamljanja je v Sloveniji dovoljen izključno, če gre za zakol perutnine, kuncev in zajcev izven klavnice za zasebno, domačo uporabo.

Po novem bo nevaren tudi napadalen pes in tisti, ki ogroža okolico zaradi svoje neobvladljivosti in ne le tisti, ki je ugriznil človeka ali žival. Skrbnik živali pomeni osebo, ki odgovarja za žival in ni nujno njen lastnik.

Izboljšuje se zajem podatkov za vodenje centralnega registra psov - obvezen bo vnos podatka o izvoru psa, s čimer želijo preprečiti nezakonit promet z živalmi.

Novela občinskim redarstvom dodeljuje pristojnost obravnave fizičnega varstva živali (psi na povodcih), na javnih mestih in v primerih vodenja prekrškovnih postopkov tudi preverjanja označevanja oz. mikročipiranja psov.

Minister je prepričan, da z novelo zakona dvigujejo raven zaščite živali na več področjih, predvsem v reji, pri poizkusih in pri zakolu.

Novela obenem prepoveduje uporabo prostoživečih živalskih vrst do nastopanja ali prikazovanja v cirkusih in prepoveduje rejo in lov živali zgolj zaradi pridobivanja kožuhov.