c S

Pličanič že začel s pripravo zakonodaje, ki bi omogočila odpoklic župana

29.01.2013 07:41 Ljubljana, 28. januarja (STA) - Na ministrstvu za pravosodje in javno upravo so začeli s pripravo zakonodaje, ki bi omogočila odpoklic župana, je v odgovoru na poslansko vprašanje pojasnil minister v odstopu Senko Pličanič. Kot pravi, je institut odpoklica potreben, a bo usoda tega zakona odvisna od tistega, ki bo prevzel resor.

Po Pličaničevih besedah bi morala biti pri odločitvi za odpoklic župana udeležena določena večina volivcev. Prav tako pa bi določili prag, koliko občanov bi lahko odločanje o odpoklicu zahtevalo, je Pličanič pojasnil v odgovoru poslancu PS Matjažu Zanoškarju.

Ta je namreč poudaril, da v veljavni zakonodaji ni instituta odpoklica. Ljudje tako v zadnjih mesecih na demonstracijah, ki so uperjene tudi proti lokalnim politikom in funkcionarjem, zahtevajo tudi odstop župana, pojasnjuje Zanoškar.

Ker pa Pličanič zapušča ministrsko funkcijo, ne ve, kakšna bo usoda tega zakona. Po njegovih besedah je v rokah tistega, ki bo prevzel posle na omenjenem resorju, tudi usoda uvedbe absolutnega preferenčnega glasu. Kot je pojasnil Zanoškar, bi se tako volja volivcev bolj neposredno izražala, saj bi imeli večji vpliv na to, kdo s kandidatne liste bo izvoljen. S takim pogledom se sicer, kot je dejal, strinja tudi Pličanič.

Pličanič je odstopno izjavo podal prejšnji teden, DZ pa se bo z njegovim odstopom predvidoma seznanil v četrtek.