c S

Nussdorferjeva pred glasovanjem z dobrimi občutki, a skrbmi zaradi nepredvidljivosti politike

29.01.2013 07:37 Ljubljana, 28. januarja (STA) - Vlasta Nussdorfer je imela po pogovorih po poslanskih skupinah dober občutek, vendar pa zdaj odločitev, ali bo postala varuhinja človekovih pravic, ni več odvisna od nje. Veliko pa bi ji pomenilo, če se poslanci pri glasovanju ne bi opredeljevali po poslanskih skupinah, pač pa bi vsi glasovali po svoji vesti, je za STA dejala Nussdorferjeva.

"Tina Maze gre na progo in je vse, kar bo naredila, odvisno od nje. Tudi jaz sem na neki progi, ampak je vse odvisno od drugih," je ob robu okrogle mize Nasilje nekoč in danes, poti reševanja dejala kandidatka za varuhinjo.

Spomnila je, da se je predstavila vsem poslanskim skupinam, kar ji je bilo "v veliko čast in veselje". Kot je pojasnila, so bili vsi zelo prijazni, a tudi zahtevni in so veliko spraševali. za Nussdorferjevo je bilo njihovo zanimanje "dober znak", sama pa je po teh pogovorih imela zelo dober občutek.

Je pa priznala, da jo pred glasovanjem nekoliko skrbi, saj gre vendarle za politiko, ki je nepredvidljiva. Najraje pa bi videla, da se za ali proti njej ne bi opredeljevali po poslanskih skupinah, pač pa bi imel možnost čisto vsak poslanec glasovati po svoji vesti. "To bi bil zame višek dneva," je poudarila. Kot je pojasnila, namreč ne bo delovala za eno ali za drugo stranko, pač pa za vse.

Če ji bodo zaupali to mesto, Nussdorferjeva zagotavlja, da bo njihovo zaupanje upravičila. Kot je dodala, sicer od ljudi dobiva številne izraze podpore.

Sicer pa meni, da mora biti varuh človekovih pravic "nad politiko". "Ne smeš pritrjevati ne enim ne drugim, si pa lahko kritičen do situacije," je za STA še pojasnila Nussdorferjeva.

Kandidatka, ki jo je v imenovanje predlagal predsednik republike Borut Pahor, za izvolitev sicer potrebuje 60 poslanskih glasov. O njeni kandidaturi bodo poslanci odločali v petek.