c S

Na pogajanjih o reformi trga dela verjetno znova o postopkih odpuščanja

24.01.2013 09:54 Ljubljana, 24. januarja (STA) - Socialni partnerji v skupini za reformo trga dela (predlog ZDR-1) bodo danes nadaljevali z obravnavo vladnega gradiva spremenjenih dopolnil. Po dopolnilih o agencijskem delu jih verjetno čakajo postopki odpuščanja oz. vloga sindikatov v njih. Poleg tega bi lahko odprli tudi člene, ki jih ministrstvo ni dopolnjevalo, a so v interesu delodajalcev ali sindikatov.

Predstavniki delodajalcev in delojemalcev so minuli petek prejeli novo gradivo, v katerem ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve prenavlja okoli tretjino dopolnil k predlogoma zakonov o delovnih razmerjih in novele o urejanju trga dela.

Na delodajalski strani je bilo slišati, da prenovljena dopolnila predstavljajo korak naprej, a ne zadosten. Na sindikalni strani pa so bili do gradiva še bolj kritični, saj da je neuravnoteženo in v večji meri sledi željam delodajalcev.

Še vedno je napovedano tudi odpiranje členov, ki jih ministrstvo doslej ni spreminjalo, a si njihove dopolnitve želijo ali delodajalci ali delojemalci.

V tej luči je pričakovati, da bodo na željo delodajalcev med drugim znova razpravljali o umiku institutov plačanega odmora za malico in dodatka na delovno dobo.

Sindikati bi medtem med drugim radi odprli vprašanja ekonomsko odvisnih oblik opravljanja dela. Ekonomsko odvisni delavci nimajo ne statusa zaposlenega za nedoločen čas ne statusa zaposlenega za določen čas, temveč opravljajo delo, ki ima lahko vse elemente delovnega razmerja, na podlagi druge pogodbe civilnega prava. To močno vpliva na segmentacijo trga dela, so kritični delojemalci.