c S

Vlada danes predvidoma o vpisu na študijske programe in predmetu spora arbitraže

24.01.2013 08:04 Ljubljana, 24. januarja (STA) - Vlada bo na današnji redni seji predvidoma obravnavala razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v prihodnjem študijskem letu. Obenem naj bi obravnavala predlog predmeta spora arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško, ki ga morata državi v okviru memoranduma 11. februarja predložiti arbitražnemu sodišču.

Predlog soglasja k vsebini razpisa za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2013/2014 je na dnevnem redu seje vlade, a na spletni strani vlade ni objavljeno gradivo za to točko, zato ni jasno, kaj natančno so se na ministrstvu za izobraževanje odločili glede števila vpisnih mest.

Ministrstvo je namreč lani konec leta univerze v dopisu pozvalo, da jim posredujejo nove sklepe o razpisu mest za prihodnje šolsko leto, ki bodo pri rednem študiju upoštevali usmeritve o znižanju števila mest. Kot je takrat navedlo ministrstvo, je treba število mest na študijskih programih s področja humanistike in umetnosti zmanjšati za 20 odstotkov glede na leto 2012/13, pri čemer je poudarek na humanistiki.

Za enak odstotek je treba po takratnih navedbah ministrstva zmanjšati tudi število mest na študijskih programih s področja družbenih, poslovnih, upravnih in pravnih ved, medtem ko je treba na obstoječi ravni iz študijskega leta 2012/13 ohraniti število mest na študijskih programih s področja naravoslovja, matematike in računalništva, s področja tehnike, proizvodnih tehnologij in gradbeništva ter s področja zdravstva in sociale.

Rektorji so takrat opozorili, da so vsi roki za pripravo razpisa za vpis potekli in da so razpis sprejeli senati univerz, ki ga brez resne analize ne morejo spreminjati. "Tudi in predvsem zaradi tega, ker bi spreminjanje zaradi nedomišljenega zunanjega posega dejansko za univerze pomenilo akt samoodpovedovanja avtonomiji," so zapisali.

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je na začetku meseca na svojem blogu zapisal, da ne gre za "nikakršne resne omejitve, zgolj signal mladim", kje bo po mnenju vlade v prihodnje delo in kje ga ne bo. Po ministrovih besedah ne moremo govoriti o resnih omejitvah, saj je tudi po vladnem predlogu vpisnih mest več, kot je 19 let stare mladine.

Vlada bo danes predvidoma obravnavala tudi predlog predmeta spora arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško, ki ga morata državi v okviru memoranduma 11. februarja predložiti arbitražnemu sodišču. Vlada je predlog, ki ga je pripravila projektna skupina za pripravo zagovora pred arbitražo, obravnavala že na seji minuli teden, a ga ni potrdila. Memorandum z vso spremljajočo dokumentacijo je sicer zaupne narave.