c S

Zakon o preprečevanju korupcije že od septembra v ustavni presoji

14.01.2013 08:45 Ljubljana, 11. januarja (STA) - Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije je že od septembra lani v presoji pred ustavnim sodiščem. Presojo ustavnosti je zahtevalo upravno sodišče, je pojasnil generalni sekretar ustavnega sodišča Sebastian Nerad. Ustavno presojo dela zakona pa je ob ugotovitvah protikorupcijske komisije o premieru Janezu Janši v teh dneh napovedala tudi SDS.

Po navedbah generalnega sekretarja ustavnega sodišča upravno sodišče izpodbija cel zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

Vprašanje ustavnosti tega zakona se je sicer v teh dneh odprlo ob ugotovitvah Komisije za preprečevanje korupcije glede premoženja predsednika vlade in predsednika SDS Janeza Janše ter prvaka PS Zorana Jankovića. Zaradi ugotovitev komisije se je zamajala tudi vladna koalicija, saj predsednik DL Gregor Virant vztraja na odstopu obeh.

Medtem Janša in Janković opozarjata tudi na svoje pravice v postopku pred komisijo, tudi kar zadeva možnosti pojasnil oziroma odgovora na poročilo.

SDS je že napovedala tudi ustavno presojo določbe zakona, ki ne dopušča pravice do pritožbe. Ta je sicer po ustavi zagotovljena zoper vsak akt vsakega organa. "To pravico bomo zahtevali v tem primeru in ko bo zagotovljena, bomo vsekakor vložili pritožbo," je Janša dejal v pogovoru za portal Planet Siol.net.

Prepričan je še, da je protikorupcijska komisija v postopku grobo kršila njegovo pravico do predhodne seznanitve z osnutkom poročila in pravico do tega, da poda pripombe na osnutek in s tem demantira neresnice iz poročila. Janša ocenjuje, da je komisija zavestno kršila 13. člen zakona o preprečevanju korupcije in 52. člen lastnega poslovnika.

Na protikorupcijski komisiji pa so očitke zavrnili in navedli, da se 13. člen sploh ne uporablja za nadzorne postopke pri premoženjskem stanju.

Tudi Janković zavrača očitke komisije za preprečevanje korupcije. Ker pritožba na vsebino poročila ni možna, pa se sprašuje, kako se sploh lahko brani.

V komisiji so že zagotovili, da je komisija zavezancema dala možnost, da se v postopku izjasnita o odprtih vprašanjih in očitkih, vendar sta to po njeni oceni storila "nepopolno, necelovito, nerazumljivo".