c S

Z novelo do prepovedi uporabe prostoživečih živali za cirkus in reje živali za krzno

11.01.2013 12:54 Ljubljana, 11. januarja (STA) - Člani odbora DZ za kmetijstvo in okolje so pri drugi obravnavi dopolnili novelo zakona o zaščiti živali med drugim z amandmajem, ki prepoveduje uporabo prostoživečih živalskih vrst do nastopanja ali prikazovanja v cirkusih. Sprejeli so tudi amandma, ki prepoveduje rejo in lov živali zgolj zaradi pridobivanja kožuhov.

Na seji odbora, ki je v četrtek trajala dobrih pet ur, so člani opravili drugo razpravo novele zakona o zaščiti živali, kar omogoča, da gre zakon, ki je bil na odboru soglasno podprt, že na parlamentarno sejo, ki se začne konec januarja. "Obstaja upanje, da takrat dobimo enega najbolj sodobnih zakonov o zaščiti živali v EU," je za STA pojasnil predsednik odbora Dejan Židan.

Novela omogoča vzpostavitev novih registrov, kar je pristojnost ministra. "V praksi to pomeni, da ne bi imeli samo registra psov, ki ga imamo sedaj. Omogoča, da po presoji strokovnih služb in ministrstva vzpostavljamo registre na področju nekaterih nevarnih živali, ki jih nimamo popisanih, recimo tudi plazilcev, kot so krokodili, kače in druge vrste," je pojasnil Židan. Novela omogoča pravno podlago, da se vzpostavi register na področju, ki je v Sloveniji najbolj neurejeno, to je področje mačk, ki predstavljajo vedno večji in neobvladljiv problem za zavetišča.

Velik premik v Sloveniji predstavlja tudi dopolnilo, ki prepoveduje uporabo prostoživečih živalskih vrst do nastopanja ali prikazovanja v cirkusih. "S to prepovedjo smo postali del držav, ki razumejo, da je treba biti do živali ne samo spoštljiv ampak tudi preventivno prepovedovati prakse, ki povzročajo mučenje živali," je opozoril predsednik odbora.

Odbor je sprejel tudi dopolnilo, ki prepoveduje rejo in lov živali zgolj zaradi pridobivanja kožuhov. "Pri kožuhih ne gre za nobeno pomembno gospodarsko panogo v Sloveniji, predvsem pa pri tem ne gre za zagotavljanje osnovnih človeških potreb. Gre za nadstandard. Nobene potrebe ni, da se ljudje oblačijo v krzno, če imajo na razpolago druge materiale," še poudarja Židan.

Novela določa tudi strožja merila in večje omejitve pri bioloških poizkusih na živalih. Jasno prepoveduje tudi podvajanje poizkusov.

Na odboru je tekla dolga razprava tudi pri dilemi, ali dovoliti izjeme pri klanju živali. Izjema bi bila, da se zaradi verskih potreb dovoli tudi klanje brez omamljanja. "Tu smo soočili dve pravici: pravico do svobodnega izražanja veroizpovedi in pravico do zaščite živali pred mučenjem. Odbor se je opredelil, da ni dovoljeno klanje živali tudi za obredne namene brez omamljanja," je ob tem pojasnil Židan.

Dolga razprava je bila tudi pri uvajanju nove pristojbine. To bi lahko uvedle občine, da bi imele na razpolago finančni vir za storitve, ki jih morajo opravljati na področju prostoživečih mačk, delovanja azilov in nekaterih drugih stvari, povezanih z dobrobitjo živali. Člen tu ostaja odprt in omogoča, da v naslednjih dveh, treh tednih najdejo rešitev, ki bo nesporna s stališča razmišljanja računskega sodišča in ne bo protiustavna. Kot je pojasnil Židan, se postavlja predvsem dilema, kdo je tisti, ki ga lahko zavežejo z novim prispevkom.

Židan je ob tem poudaril, da so imele nevladne organizacije s področja zaščite živali priložnost predstavitve svojih stališč na odboru, pred tem pa tudi političnim strankam. Večina amandmajev, ki so ta zakon izboljšala, je nastalo na pobudo nevladnih organizacij, je še dodal.