c S

Vlada z novelo predvideva možnost medijskega snemanja glavnih obravnav na sodiščih

10.01.2013 14:41 Ljubljana, 10. januarja (STA) - Vlada je na današnji seji določila besedilo novele zakona o kazenskem postopku. Po besedah ministra za pravosodje in javno upravo Senka Pličaniča novela odpravlja različne administrativne ovire, ki bodo kazenski postopek naredile bolj tekoč. Predvideva tudi hitro obravnavo gospodarskih zadev in medijsko snemanje glavnih obravnav.

Pri medijskem snemanju glavnih obravnav novela uvaja tri različne možnosti: neposredni prenos informacij s pisnimi sporočili z uporabo telekomunikacijskih sredstev, kjer je mišljeno twitanje ali pa sms sporočila; slikovno in zvočno snemanje brez neposrednega prenosa; ter slikovno in zvočno snemanje z neposrednim prenosom, je zapisano v sporočilu za javnost po seji vlade.

Novela tudi ukinja klasični zapisnik o glavni obravnavi, saj naj bi se slednja snemala z ustreznimi tehničnimi sredstvi za zvočno ali zvočno-slikovno snemanje. Pri tem bo strankam omogočeno predvajanje in pridobitev kopije posnetka iz informacijskega sistema sodišča, po plačilu stroškov pa se jim bo lahko izdal tudi zapis na zgoščenki. Posnetki glavnih obravnav se bodo lahko v celoti ali deloma prepisali le na utemeljeno zahtevo strank ali če bo tako odredil predsednik senata.

Vlada predlaga, da DZ omenjeno novelo obravnava po skrajšanem postopku. Po oceni ministra Pličaniča gre po vsebini sicer za manjše spremembe, večje pa bo prinesla naslednja novela, ki jo pripravljajo za pomlad. Z njo bodo med drugim ukinili sodno preiskavo in jo prenesli na državno tožilstvo.