c S

Janša po glasovanju na seji sveta SDS ostaja na čelu stranke

10.01.2013 07:16 Ljubljana, 09. januarja (STA) - Svet SDS je na tajnem glasovanju izglasoval zaupnico predsedniku stranke Janezu Janši, je dejal predsednik sveta stranke France Cukjati. Po razpravi je za zaupnico glasovalo 98,6 odstotka oz. 281 članov, štirje so se glasovanja vzdržali. Prav tako je svet SDS sklenil, da ne gredo v tehnično vlado.

Janša se je za glasovanje o zaupnici odločil po objavi poročila komisije za preprečevanje korupcije, ki je ugotovila, da je Janša poleg Zorana Jankovića sistematično kršil protikorupcijsko zakonodajo. Danes je bilo na seji prisotnih 93 odstotkov od 318 članov sveta.

Na svetu so spregovorili tudi o možnostih, ki sledijo, če bi sedanja koalicija na kakršen koli način začela resno šepati ali bi razpadla, je še dejal predsednik sveta SDS Cukjati. Kot je dejal, je svet soglasno sklenil, da v tehnično vlado ne gredo, njegove besede pa je kasneje potrdil tudi Janša.

"Tehnična vlada za SDS ne pride v poštev, kar pomeni, da je ne bo," je bil jasen predsednik SDS in vlade. Ker se to ne bo zgodilo, je po Janševih besedah možna vlada "neke druge politične barve". Tisti, ki bi vlado prevzel, pa bi prevzel tudi politično odgovornost, SDS pa bi v tem primeru šla v opozicijo, je še dejal in dodal, da bi bili konstruktivna, vendar resna opozicija.

Prav tako se stranka ne boji predčasnih volitev, je še povedal Janša. Vendar pa bi tisti, "ki bi sprožili takšno politično nestabilnost, prevzeli tudi odgovornost za posledice, ki bi nastopile". Po njegovem namreč obstaja nevarnost ponovnega padanja bonitetnih ocen v situaciji, "ki smo jo komaj stabilizirali".

SDS se je tako odločila, da je v sedanji koaliciji pripravljena delati naprej, "če bodo partnerji resni" in se bodo držali koalicijske pogodbe. Časa za oklevanje pa sedaj ni, pravi Janša, zato pričakuje, da se bodo ostali koalicijski partnerji, o tem, kako naprej, odločili v prihodnjih urah "in da bodo za svoje odločitve prevzeli tudi vso odgovornost.

Po Cukjatijevih besedah so v današnji razpravi sodelovali številni člani, nihče pa ni ugotovil, da je v poročilu "kar koli takega tehtnega", da bi moral predsednik stranke odstopiti. "Nasprotno, vsi so ugotavljali, da gre za politikantski konstrukt, ki je osnovan na zelo čudnih predpostavkah," je dodal.

Hkrati je svet SDS danes spregovoril tudi o vprašanju protikorupcijski zakonodaji, ki po Cukjatijevih besedah ne predvideva zagovor "obtožene stranke". Poslansko skupino bodo zato zadolžili, da zbere dovolj število podpisov in na ustavno sodišče vloži presojo zakona.

Minister za infrastrukturo Zvone Černač je poročilo označil za izrazito pristransko in neverodostojno in da z ničemer ni izkazano tisto, kar je očitano kot najbolj sporno. Dodatno neverodostojnost poročilu pa poročilu daje način, kako je bilo poročilo posredovano v javnost. Dodal je, da je dan, preden je bilo poročilo posredovano v javnost, zanj izvedel predsednik DZ Gregor Virant. Černač je še dejal, da tistim, na katere so poročilo nanaša, ni bila dana možnost, da bi lahko na ustrezen način in v skladu z določili poslovnik in zakona, ki utemeljuje ravnanje protikorupcijske komisije, "tudi pojasnili svoje navedbe".

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je poudaril, da so se na obtožbe odzvali hitro, saj se zavedajo, da so pred njimi pomembne odločitve in si pri delovanju države ne morejo privoščiti nobenih "lukenj". Tudi Tanko upa, da bodo koalicijski partnerji hitro sprejeli svoje odločitve.

Janša sicer v torek dejal, da bi morebitna nezaupnica sveta SDS zanj pomenila tudi odstop z mesta predsednika vlade. Pred začetkom seje sveta SDS pa je dejal, da se zgodba o poročilu protikorupcijske komisije verjetno ne bo končala z današnjo sejo. Po njegovem bodo glede na izjave predsednika DL Gregorja Viranta v državnem zboru verjetno sproženi postopki. "Razprave se pravzaprav veselim, čeprav mislim, da imamo bolj pomembno delo," je dejal Janša.