c S

Roblekova opozarja na možnost nadaljnjih odpuščanj v sodstvu

08.01.2013 13:23 Ljubljana, 08. januarja (STA) - Zmanjšanje proračunskih sredstev za sodstvo se bo nujno odrazilo v obsegu dela, ki ga bodo lahko sodišča opravila, opozarja predsednica Slovenskega sodniškega društva Janja Roblek. Po njenih besedah se s tem končuje projekt Lukenda, prav tako pa ni gotovo, ali ne bo tekom leta potrebno odpuščanje tudi tistih, ki so zaposleni za nedoločen čas.

"Zmanjšanje obsega sredstev ne pomeni samo zmanjšanje sredstev za plače in materialne stroške, ampak je to zmanjšanje sredstev pomenilo tudi, da se je zaključil sicer vladni projekt za odpravo sodnih zaostankov Lukenda, kar je pomenilo, da je z 31. decembrom prenehalo delovno razmerje preko 650 zaposlenim javnim uslužbencem," je za STA dejala Roblekova.

Kot poudarja predsednica sodniškega društva, se večina sodišč sooča z dejstvom, da ne bodo imela dovolj sredstev za plače za celotno tekoče leto 2013: "Zato še ni gotovo, ali morda ne bo potrebno tekom leta odpuščanje tudi tistih, ki so zaposleni za nedoločen čas." Roblekova dodaja, da je težko govoriti, kdaj naj bi prišlo do odpuščanja, je pa situacija med sodišči zelo različna.

"Po nam znanih podatkih naj bi bil v letu 2013 glede na leto 2012 precej zmanjšan obseg proračunskih sredstev. Kljub dodatno dodeljenim sredstvom po pogajanjih z vlado v teku sprejemanja proračuna je še vedno sodstvu namenjeno okoli osem milijonov evrov sredstev manj," pojasnjuje Roblekova.

Po njenih besedah je s takšnim zmanjšanjem sredstev močno ovirana usmeritev, da se zagotovi ustrezno podporo sodniku v smislu razbremenitve sodnika z nesodniškimi opravili. Prav slednja pa, tako Roblekova, jemljejo sodnikom dragocen čas za vsebinsko odločanje v postopkih.

"V tem trenutku je težko reči, katere skupine zaposlenih bodo morebiti ostale brez dela, kakor tudi v kakšnem številu. Odvisno je namreč od strukture zaposlenih na posameznem sodišču," na vprašanje o pričakovanem obsegu odpuščanj zaposlenih odgovarja Roblekova.

Predsednica sodniškega društva tudi opozarja, da bo takšen rez v kadrovsko zasedenost sodišč zlasti na prvi stopnji nedvomno negativno vplival na čas reševanja posameznih zadev, ki se je sicer v zadnjih treh letih neprestano pomembno skrajševal. Po besedah Roblekove se je tako samo v letu 2012 povprečen čas reševanja vseh zadev skrajšal za 0,8 meseca, pričakovani čas reševanja pomembnejših zadev pa za 0,6 meseca.

"Ob dejstvu, da je bilo po projektu Lukenda na večini sodišč zaposleno večje število administrativno-tehničnega kadra, se bo lahko pojavil problem že pri zagotovitvi zapisnikaric za normalen potek vseh glavnih obravnav, kar bo kljub izkoristku notranjih rezerv, ki pa niso velike, nedvomno pomenilo upočasnitev reševanja zadev," še dodaja Roblekova.

Delo je danes namreč poročalo, da je v pravosodju že ali pa bo v kratkem službo izgubilo več kot 250 javnih uslužbencev. Brez dela bodo ostali strokovni sodelavci, ki so večinoma izvajali projekt Lukenda za odpravo sodnih zaostankov. Tudi sodniške vrste bo zapustilo približno 50 sodnikov, predvsem z upokojevanjem.