c S

Nussdorferjeva Pahorjeva kandidatka za varuhinjo človekovih pravic

08.01.2013 09:44 Ljubljana, 07. januarja (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je poslal pismo vodjem poslanskih skupin, naj se v dveh dneh opredelijo glede njegovega predloga vrhovne državne tožilke Vlaste Nussdorfer za varuhinjo človekovih pravic, so potrdili v njegovem uradu. Nussdorferjeva je povabilo sprejela in dodala, da je že prejela nekaj povabil poslanskih skupin za predstavitev.

Kot je Nussdorferjeva pojasnila za STA, Pahorjevo ponudbo jemlje kot izraz velikega zaupanja, sama pa ravno zato čuti še večjo odgovornost. "Sprva do poslancev, ki morajo o tem odločiti z dvotretjinsko večino, in bi jih rada v predstavitvah prepričala, nato pa do vseh državljank in državljanov, ki zlasti v težkih časih ne smejo izgubiti upanja, da so človekove pravice izjemno pomembne in morajo biti spoštovane, pogosto pa so kršene prav najšibkejšim," je dodala.

Kot je poudarila, ima zagotovo dovolj delovnih izkušenj, znanja in še vedno dovolj zavzetosti za pošteno, pravično in zavzeto opravljanje tega dela. Poudarila je, da se bo "z veseljem odzvala" na povabila poslanskih skupin za predstavitev, in potrdila, da je nekaj teh vabil že prejela.

V uradu predsednika republike so navedli, da uradnega predloga sicer še ni, je pa Pahor poslal pismo vodjem poslanskih skupin, v katerem jih v skladu z dogovorom na posvetovanju obvešča, da želi državnemu zboru kot svoj predlog podati Nussdorferjevo. Ob tem jih še prosi, če lahko kandidatko v prihodnjih dveh dneh sprejmejo na predstavitvi in ga nato obvestijo o njihovem mnenju.

Da je Pahor dopis, da je njegova izbira Nussdorferjeva, že poslal poslanskim skupinam, so za STA potrdili v SLS.

Nussdorferjeva se je sicer v preteklosti za mesto varuhinje človekovih pravic že potegovala, a ga je takrat zasedla sedanja varuhinja Zdenka Čebašek Travnik. Slednji se mandat izteče 21. februarja.

O Pahorjevi izbiri Nussdorferjeve je sicer poročal spletni Večer.