c S

Z uveljavitvijo novele ZUJF okoli 8000 upokojencev izvzetih iz znižanja pokojnin

03.01.2013 07:22 Ljubljana, 02. januarja (STA) - Dopolnitev zakona za uravnoteženje javnih financ, ki se je začela uporabljati z novim letom, iz znižanja pokojnin izvzema okoli 8000 upokojencev. Gre za upokojence, ki so bili vključeni v obvezno pokojninsko zavarovanje, a ker so delali v drugih republikah nekdanje SFRJ, so prispevke vplačevali v njihove sklade pokojninskega zavarovanja.

Državni zbor je omenjeno dopolnitev zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) sprejel 14. decembra lani. Nanaša se na upokojence, ki so bili do marca 1992 zaposleni v podjetjih s sedežem v drugih jugoslovanskih republikah in jim je ZUJF junija lani znižal pokojnino, nekaterim tudi za 350 evrov na mesec.

Kot so za STA pojasnili na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), bodo zaradi tega do konca januarja izdali 8000 novih odločb, s katerimi bodo tem upravičencem določeni izplačilni zneski januarske pokojnine glede na omenjeno določilo. Veliki večini (približno 6000 osebam) se bodo zneski povečali na zneske iz meseca maja 2012. Zpiz namreč za njih prejema v celoti ali delno sredstva iz državnega proračuna izključno na podlagi dela na območju bivše SFRJ. V primerih, da pa obstaja tudi kaka druga podlaga, kot je aktivna služba v JLA, pa bodo lahko zneski tudi v prihodnje nižji, kot je bilo izplačilo v maju 2012, so pojasnili.

Omenjena skupina upokojencev pa po navedbah Zpiza ne bo dobila povrnjenega denarja zaradi nižjih pokojnin, saj se omenjena sprememba nanaša na obdobje od 1. januarja naprej. Tudi Zpiz je v drugi polovici preteklega leta zaradi spremembe, ki je takrat veljala, iz proračuna prejel mesečno približno 630.000 evrov manj sredstev, kot bi jih sicer. Seveda pa se lahko to spremeni z ustrezno odločitvijo ustavnega sodišča glede pobude varuhinje za človekove pravice o ustavnosti nekaterih določb ZUJF.

Na podlagi ZUJF pa bo, kot pojasnjujejo na Zpizu, nižje pokojnine še naprej prejemalo okoli 19.000 upokojencev. Med njimi je okoli 7500 udeležencev NOB in španske vojne, 3900 internirancev in beguncev, 2700 bivših vojaških zavarovancev, 1500 delavcev organov za notranje zadeve in "zaporov", 1300 oseb z aktivno službo v JLA in 1100 na podlagi zakona o popravi krivic.

Kot še dodajajo na Zpizu, so doslej prejeli okoli 12.500 pritožb zoper ugotovitvene odločbe po ZUJF, rešenih pa jih je skoraj 3400.

Ob tem se za razliko od koalicije opoziciji zdi nesprejemljiv sleherni popravek, ki ohranja selektivno obravnavo pokojnin pod posebnimi pogoji in popravlja krivice le eni skupini.