c S

Apple umaknil Galaxy S III Mini iz patentne tožbe proti Samsungu

31.12.2012 13:33 New York, 31. decembra (STA) - Ameriški tehnološki velikan Apple se je pred dnevi odločil za umik pametnih mobilnih telefonov Samsung Galaxy S III Mini iz patentne tožbe proti Samsungu, potem ko je južnokorejski tekmec napovedal, da teh mobilnikov ne bo prodajal v ZDA.

Gre za nov korak v obsežnem patentnem boju med ameriškim proizvajalcem po vsem svetu priljubljenih pametnih mobilnikov Iphone in tablic Ipad ter južnokorejskim tekmecem Samsung Electronics.

Apple je po poročanju tujih tiskovnih agencij pred časom podal zahtevo, da se omenjeni pametni mobilnik doda na seznam Samsungovih mobilnih telefonov s prepovedjo prodaje v ZDA, ker da kršijo Applove patente.

Sodišče v San Joseju je avgusta Samsungu zaradi kršenja Applovih patentov naložilo plačilo 1,05 milijarde dolarjev odškodnine - od takrat sta o patentnem sporu med proizvajalcema razsodili še sodišči na Japonskem in na Nizozemskem, ki sta obe zavrnili Applove obtožbe.

Pač pa je sodišče v San Joseju nato zavrnilo Applovo zahtevo za prepoved prodaje nekaterih Samsungovih izdelkov. Sodnica Lucy Koh je menila, da bi prepoved prodaje škodovala potrošnikom.

Samsung je takrat le nekaj ur po razsodbi umaknil svoje zahteve po prepovedi prodaje Applovih proizvodov v Nemčiji, Veliki Britaniji, Franciji, Italiji in na Nizozemskem. Ob tem so navedli, da želijo "zaščititi pravico potrošnikov do izbire" ter da se raje borijo na trgu kot na sodišču.