c S

Informacijski pooblaščenec nezadovoljen s predlogom o možnostih uporabe tehničnih sredstev v policiji

20.12.2012 08:06 Ljubljana, 19. decembra (STA) - Informacijski pooblaščenec nasprotuje predlogu dopolnitve člena, ki v zakonu o nalogah in pooblastilih policije določa tehnična sredstva za zbiranje podatkov in identifikacijo, ki jih smejo policisti uporabljati. Novi predlog po mnenju pooblaščenca ne zmanjšuje tveganja za varstvo osebnostnih pravic.

Koalicijske poslanske skupine so namreč v začetku decembra predlagale dopolnilo k členu omenjenega predloga zakona, po katerem bi lahko policisti pri opravljanju svojih nalog uporabljali le tista tehnična sredstva, ki so tipizirana; tipizacijo pa bi z internim aktom določil minister, navajajo v uradu informacijskega pooblaščenca.

Predlog zakona namreč določa, da lahko policisti pri opravljanju nalog, ko je to potrebno zaradi zbiranja osebnih in drugih podatkov, namenjenih dokazovanju prekrškov in kaznivih dejanj ter identificiranju kršiteljev oz. storilcev, uporabljati tehnična sredstva za fotografiranje ter video in avdio snemanje ter tehnična sredstva za označevanje ali identifikacijo oseb, vozil in predmetov, ki so v uporabi v policiji.

Čeprav je predlagatelj že z besedno zvezo "ki so v uporabi v policiji" želel preprečiti, da bi policisti izvajanje policijskih pooblastil snemali s svojimi mobilnimi telefoni in drugo zasebno video in avdio opremo, je z amandmajem predlagana dodatna varovalka, da smejo policisti uporabljati le tista sredstva, ki so tipizirana, navaja pooblaščenec.

Ob tem ocenjuje, da predlagani amandma na noben način ne zmanjšuje tveganja za varstvo osebnostnih pravic, obenem pa zagotavlja varstvo osebnih podatkov, zasebnosti, osebne svobode in dostojanstva.

Informacijski pooblaščenec namreč poudarja, da mora zakonodajalec policiji kot delu izvršilne veje oblasti natančno predpisati in našteti, katera tehnična sredstva lahko uporablja pri izvajanju njenih pooblastil, ki se uporabljajo za identifikacijo oseb, vozil in predmetov. Predlagana ureditev namreč vodi v arbitrarnost izbire sredstev, kar je tudi v neskladju z ustavo, so še navedli v uradu informacijskega pooblaščenca.