c S

V ZBS opozarjajo na škodljiv vpliv davka na finančne storitve

19.12.2012 11:27 Ljubljana, 19. decembra (STA) - V ZBS pozdravljajo rešitve zakona o davku na finančne storitve, po katerem se bo s prihodnjim letom s 6,5-odstotno stopnjo obdavčilo provizije, ki jih banke prejmejo kot plačilo za opravljeno finančno storitev. Ta bo imela po njihovem mnenju dolgoročno škodljiv vpliv.

"Po naši oceni bo davek na finančne storitve obremenil bančne bilance za dobrih 41 milijonov evrov, kar je več, kot je predlagatelj davka ocenil v svojih napovedih," so zapisali v Združenju bank Slovenije (ZPS). Vlada je ob sprejemanju tega davka napovedala, da si od njega obeta približno 30 milijonov evrov proračunskih prihodkov letno.

Kot so pojasnili v ZBS, je plačilo tega davka za razliko od drugih davkov, ki upoštevajo davčno načelo nevtralnosti, zasnovano na načelu "kaskadnosti" oz. "plačevanja davka na davek", zato ne bo presenetljivo, če bo dejansko davčno breme zavezancev ob izvajanju tega zakona v praksi večje od navedenih ocen.

ZBS je v zakonodajnem postopku neuspešno predlagalo spremembo člena predloga zakona, s katero bi bila škodljiva kaskadnost odpravljena. S tem bi se po njihovem mnenju zmanjšala tudi finančna obremenitev predvsem končnega uporabnika finančnih storitev, saj bo na oblikovanje cene posamezne finančne storitve vplival tudi predhodni večkratni strošek tega davka, so spomnili.

Z zakonom o davku na finančne storitve, ki ga je DZ sprejel konec novembra, se bo uvedel prometni davek na plačilo storitev finančnega posredovanja. Plačevati ga bodo morale banke in druge finančne institucije, in sicer v višini 6,5 odstotka od nadomestila oz. provizije, ki se zaračuna za opravljeno finančno storitev. Predmet obdavčitve so dajanje kreditov, izdajanje kreditnih garancij in drugih denarnih jamstev, transakcije v zvezi z depoziti in transakcijskimi računi, nakazili, čeki in drugimi plačilnimi instrumenti.

ZBS medtem pozitivno ocenjuje rešitve novele zakona o bančništvu, ki jo je DZ sprejel minuli teden in ki uvaja poseben pravni režim za reševanje težav v bančnem sistemu ter dodaten instrumentarij, ki bo pristojnemu nadzorniku omogočal pravočasno in usmerjeno ukrepanje na osnovi razpolaganja z ustreznimi novimi pooblastili.

"Ocenjujemo, da je razpoložljive izredne ukrepe nadzora potrebno razumeti kot ustrezno orodje zlasti v kontekstu zagotavljanja stabilnosti celotnega bančnega in finančnega sistema ter nadaljnje krepitve zaupanja tako varčevalcev kot investitorjev," so novosti na tem področju pospremili v ZBS.

Glede novele zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, za katero se je nedavno končal postopek javne razprave, pa v ZBS vlado pozivajo, naj sprejme rešitve, ki bi vsem upnikom in zainteresiranim, na primer državi za ohranitev delovnih mest in ohranitve davčnega zavezanca, omogočile sprožitev insolvenčnega postopka in že ob podaji predloga za ta postopek aktivno vlogo pri postavitvi takojšnjega (začasnega) upravitelja ter (začasnega) upniškega odbora.

Zavzemajo se tudi za uveljavitev odvzema, nadzora ali zamrznitve upravljavskih pravic poslovodstvu in možnosti postavitve drugega, pa tudi za uveljavitev odločilnega vpliva na pripravo predloga prisilne poravnave in ustrezno neizpodbojno varnost za nujno vložena materialna in finančna sredstva tistim, ki vlagajo v ohranitev dejavnosti insolvenčnega dolžnika v času, ko se izvaja insolvenčni postopek, so še navedli.