c S

Sodišče pritrdilo Svizu glede letošnjega regresa

17.12.2012 08:10 Ljubljana, 15. decembra (STA) - Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je v kolektivnem sporu pritrdilo Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), da je vlada s samovoljnim določanjem tako roka kot višine izplačila letošnjega regresa kršila dogovorjeno in zavestno ravnala v nasprotju z ustavo. Sodba še ni pravnomočna, piše na spletnih straneh Sviza.

Sodišče je presodilo, da je vlada z vložitvijo zakona za uravnoteženje javnih financ in dopolnitev zakona o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012 v zakonodajni postopek ter z izplačilom znižanih zneskov regresa za letni dopust 2012 kršila 9. točko dogovora o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju za leti 2011 in 2012, je na spletni strani sindikata pojasnil odvetnik Dino Bauk.

Vlada bo morala po navedbah odvetnika po pravnomočnosti sodbe vsem članicam in članom Sviza zagotoviti izplačilo preostanka do polnega zneska regresa, kot je določen v omenjenem dogovoru. Sodišče je tako pritrdilo Svizu, da določbe dogovora njegove podpisnike obvezujejo, saj je bil sklenjen z zakonsko predpisanim kvorumom ter objavljen v uradnem listu.

Sodišče je v obrazložitvi po odvetnikovih navedbah opozorilo tudi na nesprejemljivo sprenevedanje vladne strani, ki je pri sprejemanju dopolnitev zakona o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012 sama navajala, da so določbe dogovora glede roka izplačila regresa zavezujoče. Ko je ta rok potekel, pa je vlada svojo argumentacijo v celoti spremenila in trdila, da je te iste določbe v resnici ne zavezujejo ter da lahko samovoljno določa tako rok kot višino izplačila regresa.

S svojim vztrajanjem in sprejetjem zakonov, ki sta znižala višino regresa, ne glede na to, da je le-ta že zapadel v izplačilo, je vlada oziroma DZ, ki je omenjena zakona na njen predlog sprejel, po prepričanju sodišča zavestno ravnala v nasprotju s 155. členom ustave, ki določa prepoved povratne veljave pravnih aktov.

Sodba še ni pravnomočna, saj ima vladna stran zoper njo možnost vložiti pritožbo, še piše na spletni strani Sviza.