c S

Vodje poslanskih skupin na delovnem posvetu o spremembah referendumske ureditve

13.12.2012 08:24 Ljubljana, 13. decembra (STA) - Vodje poslanskih skupin se bodo v DZ danes popoldne sestali na delovnem posvetu glede predlaganih ustavnih sprememb referendumske ureditve. Na mizi imajo stališče strokovne skupine, ki predlog za spremembo ustave načelno podpira, a predlaga nekaj drugačnih rešitev. Med drugim namesto 35-odstotnega kvoruma t. i. zavrnitveni referendum.

Ustavna komisija naj bi o stališčih strokovne skupine odločala 10. januarja, pred tem pa se želi predsednik DZ Gregor Virant neformalno posvetovati z vodji poslanskih skupin. Današnji posvet je sicer zaprt za javnost.

Večina strank se o predlogu še ni konkretno izrekla, zato še ni jasno, ali za njegov sprejem obstaja politična volja. So pa ob predlogih za spremembe političnega sistema za večino strank prioriteta prav spremembe referendumske ureditve.

Da predlog strokovne skupine podpirajo, so povedali v DL, naklonjeni pa so mu tudi v SLS. V SDS in PS se o tem še niso izrekali. V SD bodo po besedah predsednika Igorja Lukšiča podprli predlog, za katerega bo dvotretjinska večina v DZ. DeSUS pa bo po besedah predsednika Karla Erjavca podprl vsako rešitev, ki bo pomenila deblokado Slovenije.

NSi o predlogu strokovne skupine še ni zavzela stališča, je pa vodja poslancev NSi Matej Tonin povedal, da predlog osebno podpira. V stališčih strokovnjakov namreč ni 35-odstotnega kvoruma za veljavnost referenduma, zaradi česar NSi prvotnega predloga za te ustavne spremembe ni podprla. Strokovnjaki predlagajo t. i. zavrnitveni referendum. V ustavi bi pisalo: "Zakon je na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj četrtina vseh volivcev".

Prvi vtis o tem, ali utegne ta ustavna sprememba vendarle prejeti zadostno podporo v DZ, je tako pričakovati že danes.