c S

Pličanič za upoštevanje mnenja državljanov pri pripravi predpisov

06.12.2012 08:14 Ljubljana, 05. decembra (STA) - Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je na današnji okrogli mizi Razumen in razumljen javni sektor - kaj lahko storimo za to? poudaril, da bi bili predpisi v primeru, če bi uradniki pri njihovi pripravi bolj prisluhnili ljudem, boljši. "Veliko napako delajo, ko menijo, da sami delajo najbolje," je prepričan.

Minister je na okrogli mizi v organizaciji Kluba diplomantov ljubljanske fakultete za upravo dejal, da so se od samostojnosti Slovenije nabrali številni problemi tudi v javnem sektorju. "Dozdajšnje vlade so jih v večjem delu pometle pod preprogo, v krizi pa so priplavali na površje," je dejal.

Problemi so po njegovih besedah tako na normativni ravni kot pri udejanjanju predpisov v praksi. "Težava je v tem, da se prav udejanjanju predpisov namenja premalo energije," meni. "Lažje je spreminjati zakon kot pa ga udejanjiti v realnem življenju," je dodal.

V javnem sektorju je po ministrovih besedah premalo navzoče tudi zavedanje, "da smo v službi ljudstva". "To ljudstvo nas plačuje," je poudaril. Po drugi strani pa se tudi davkoplačevalci premalo zavedajo tega, meni. "Ljudem je treba pokazati, da so oni delodajalci," je opozoril.

Kot minister si prizadeva, da bi sodišča sodila hitreje. "Sodišča prepočasi sodijo. To je glavni razlog za padec zaupanja v sodstvo," je dejal.

Združevanje pravosodja in javne uprave pa ni bilo smiselno, je ocenil. "Plus manjšega števila ministrstev je, da vlada lahko dela bolj učinkovito in komunikacija je lažja. A ta plus ne odtehta minusov zaradi združevanja resorjev," meni.

Ob vprašanju moderatorke okrogle mize, dekanje fakultete Stanke Setnikar Cankar glede zaposlovanja mladih diplomantov je pozval mlade, ki želijo sodelovati pri delu ministrstva, da se oglasijo na ministrstvu. Njegova želja pa je v čim večji meri vključiti ne le mlade, pač pa tudi starejše.