c S

Pri predlagani reformi političnega sistema največ strinjanja glede odpoklica župana

06.12.2012 08:13 Ljubljana, 05. decembra (STA) - Predlogi SDS za reformo političnega in drugih sistemov v državi postajajo nova velika tema v slovenskem političnem prostoru. Za zdaj je največ strinjanja obstaja o možnosti odpoklica župana in sprememb referendumske zakonodaje, najmanj pa o neposrednih volitvah poslanca, ki bi omogočile tudi odpoklic poslanca.

Izvršilni odbor SDS je namreč v torek sprejel 11 predlogov za reformo političnega sistema, ki jih je predsednik SDS Janez Janša poslal vsem parlamentarnim strankam.

Med drugim predlagajo uvedbo neposrednih volitev poslancev in možnost odpoklica poslanca in župana, poskusni mandat za sodnike in reelekcijo obstoječih sodnikov, ustanovitev novega specializiranega sodišča za sojenje v primerih najtežjih oblik gospodarskega, bančnega in drugega organiziranega kriminala in uvedbo finančne policije.

Predsednik DL Gregor Virant je kritičen do načina pridobivanja podpore za spremembe. Janša je namreč v torek dejal, da so v primeru, da opozicija kot pogoj za sodelovanje pri odpravi blokad zahteva predčasne volitve, v SDS odprti tudi za slednje. A Virant slednje označuje kot trgovanje.

V DL po besedah Viranta podpirajo ukinitev državnega sveta in uvedbo poskusnega mandata za sodnike. Nesprejemljiv pa je zanje predlog o reelekciji sodnikov za obstoječe sodnike.

Predlagajo tudi spremembo volilnega sistema in uvedbo preferenčnega glasu. Prav tako podpirajo predlog SDS za omejitev županovanja posameznika na dva županska mandata, glede možnosti odpoklica župana pa predlagajo rešitev, po kateri bi lahko najmanj 15 odstotkov volilnih upravičencev v občini zahtevalo glasovanje o odpoklicu župana.

Predsednik SLS Radovan Žerjav je v odgovoru na predloge zapisal, da lahko podajo "še 126 predlogov", vendar "dokler ne bo možnosti za kulturen dialog in dokler ne bo v prednostno obravnavo postavljen interes države ter v ozadje postavljen boj za oblast, tako dolgo pač ne bo bistvenih sprememb".

Za SLS je "v vsakem primeru" nesprejemljiva ideja večinskega volilnega sistema, podpirajo pa spremembo referendumske zakonodaje in odpravo trajnega sodniškega mandata, je dejal.

Po besedah predsednice NSi Ljudmile Novak bodo o predlogih SDS odločili v organih stranke, sicer pa so v NSi že podali nekaj svojih predlogov. V NSi so tako že podali predlog za spremembo referendumske zakonodaje, na področju lokalne samouprave pa po besedah Novakove predlagajo, da bi tri četrtine svetnikov v občinskem ali mestnem svetu lahko odpoklicalo župana.

DeSUS po navedbah njegovega predsednika Karla Erjavca v glavnem podpira pobude predsednika za politično deblokado Slovenije. "Pobude so dobre, jih je pa treba strokovno še zelo dobro preučiti, da ne bomo naredili še kakšnih večjih težav," je opozoril.

DeSUS podpira spremembe referendumske zakonodaje, ukinitev državnega sveta in predloge glede mandata sodnikov. Prav tako se strinja, da župan ne sme imeti neomejenega mandata, da lahko kandidira dvakrat in da ga imenuje občinski svet. Načeloma se strinja se tudi s predlogi o možnosti odpoklica poslanca.

Nasprotno v PS menijo, da so predlogi SDS na prvi pogled všečni, "a skrivajo številne nevarnosti koncentracije moči in zniževanja demokratičnih standardov". Ob tem opozarjajo, da je odpoklic poslancev, županov ali sodnikov značilnost avtoritarne vladavine, od katere se je Slovenija leta 1991 poslovila.

Kot napovedujejo, bodo predloge SDS še preučili na organih stranke in se do njih opredelili.

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber meni, da SDS s predlogi preusmerja pozornost, nezadovoljstvo ljudi pa želi izkoristiti za spremembe po svojih željah.

Glede predloga o možnosti odpoklica župana pravi, da se na shodih izraža predvsem nezaupanje do tistih županov, ki očitno presegajo svoja pooblastila, kar je treba rešiti. Podobno meni glede možnosti odpoklica poslanca, saj volitve vedno znova pokažejo zelo tesen izid med levico in desnico in bi lahko nekdo z zamenjavo enega, dveh ali treh poslancev prevzel oblast.

Premier Janez Janša je sicer ob robu odprtja poslovno-proizvodnega objekta v Grosupljem na Vebrove in Virantove navedbe dejal, da svojih predlogov za spremembo političnega in drugih sistemov v državi ne vsiljujejo nikomur. Želijo le, da svoje predloge podajo tudi drugi, nato pa da skupaj poiščejo rešitve.

Župani nekaterih večjih mest - Nove Gorice, Slovenj Gradca, Celja, Kopra, Ptuja, Kranja in Bohinja - se načeloma strinjajo s predlogom, da se uvede možnost odpoklica župana, vendar pa večinoma nasprotujejo predlogu o omejitvi na dva zaporedna mandata in predlogu o posrednih volitvah. Nekateri župani v takšnih predlogih vidijo poskus preusmeritve pozornosti, opozarjajo tudi, da je župana možno odpoklicati že po veljavni zakonodaji.

Na Vrhovnem sodišču RS predlogov SDS za zdaj ne želijo podrobneje komentirati, saj, kot navajajo, predlogi niso pospremljeni z utemeljitvijo ter načinom izvedbe. Ob tem opozarjajo, da je sodstvo dolgoročno naravnan sistem, v katerega kaže posegati skrajno previdno.

V Združenju občin Slovenije (ZOS) in Skupnosti občin Slovenije (SOS) odpoklicu župana ne nasprotujejo. Predsednik ZOS Robert Smrdelj je tako za STA izrazil prepričanje, da mora obstajati instrument za odpoklic župana, poslanca ali sodnika, sicer lahko po njegovih besedah pride do položaja, kakršnega imamo zdaj v Mariboru.

Predsedstvo SOS pa je sorodna združenja občin med drugim pozvalo, da skupaj pripravijo kodeks delovanja lokalnih funkcionarjev ter javnih uslužbencev, "ki bi dodatno vplival na etičnost dela tistih, ki so na lokalni ravni izbrani za delovanje v dobro državljanov".