c S

Poslanci soglasno sprejeli eno od najpomembnejših reform

05.12.2012 08:15 Ljubljana, 04. decembra (STA) - DZ je danes s 76 glasovi za in nobenim proti sprejel eno najpomembnejših reform - reformo pokojninskega sistema. Še pred tem je sprejel tudi vsa dopolnila, ki jih je k 20 členom vložila koalicija, minister za delo, družino in socialno delo Andrej Vizjak pa jih je vse do zadnjega usklajeval s sindikati.

"Soglasno sprejetje reforme je dobra popotnica za njeno uveljavitev," je po izglasovanju reforme za STA dejal minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak. Izrazil je upanje, da bo dala pričakovane rezultate "predvsem v smislu, da bodo pokojnine dostojne, da bomo stabilizirali pokojninsko blagajno in da bodo ljudje dobili sporočilo, da se splača ostati dlje aktiven".

Minister je še pred glasovanjem spomnil na strateški cilj, ki naj bi ga dosegli z reformo, to pa je stabilizacija pokojninske blagajne. Pozitivni učinek reforme bo po njegovi oceni viden že v letu 2013, "a ne na račun višine pokojnin, temveč na račun zaostrenih pogojev".

Ponovil pa je, da se bodo vsi tisti, ki letos že izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev, lahko pod istimi pogoji upokojili kadar koli v prihodnosti. "Upokojitveni pogoji se zanje z novim zakonom ne zaostrujejo," je poudaril.

Razprava poslank in poslancev, ki je sledila predstavitvi stališč poslanskih skupin, je pokazala enotnost tako koalicije kot opozicije. Alenka Bratušek iz PS je menila, da je minister Vizjak dokazal, da se zna usklajevati in "slišati pripombe tako iz vrst opozicije kot iz vrst strokovnjakov in socialnih partnerjev". "Če bi tudi drugi ministri znali ravnati podobno, se ne bi v tem trenutku soočali s tem, kar se zdaj dogaja v Sloveniji," je dejala.

Alenka Jeraj iz SDS je poudarila, da bo novi sistem bolj pregleden, spomnila pa je tudi na uvedbo osebnega pokojninskega računa, po katerem bo zavarovanec imel vpogled v vplačane prispevke.

Poslanec SD Srečko Meh je obravnavano zakonodajo ocenil kot prvo stopnjo v reševanju problematike upokojencev in upokojevanja. Številni upokojenci živijo pod pragom tistega, kar je dostojno, je dejal. "Marsikaj na tem področju bo še treba storiti, da bodo ljudje lahko rekli, da živijo v socialni državi," je opozoril.

Katarina Hočevar iz DL je spomnila, da reforma prinaša spodbudo za zaposlovanje mladih, delodajalci, ki bodo prvič zaposlili za nedoločen čas osebo do 26. leta starosti, pa bodo lahko uveljavili vračilo prispevkov za prvo leto v višini 50 odstotkov in za drugo leto v višini 30 odstotkov. Podporo mladim po njenih besedah pomeni tudi predlagano dopolnilo koalicije za črtanje dela 113. člena. Tako bo omogočeno prejemanje družinske pokojnine tudi tistim mladim do 26. leta, ki se poročijo, je dejala.

Kot je za STA povedala izvršna sekretarka za socialo pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lučka Böhm, je pokojninska reforma z njihovim sindikatom usklajena. Prav omenjeni sindikat je sicer lani zahteval referendum, na katerem je padla pokojninska reforma prejšnje vlade.

Z nekaterimi rešitvami v reformi se ne strinjajo v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) in Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije, katere večji del predstavlja Sviz, a njene uveljavitve po besedah tajnika Sviza in predsednika omenjene konfederacije Branimirja Štruklja ne bodo ovirali.

Jože Smole iz Združenja delodajalcev Slovenije pa je povedal, da so delodajalci svoj osnovni cilj, to je, da se stroški delodajalcev s pokojninsko reformo ne povišajo, dosegli. Res je, da so bili cilji delodajalcev še precej višji, tudi glede socialne kapice, vendar pa je bilo v teh gospodarskih razmerah po besedah Smoleta težko doseči kaj več.

Po reformi, ki bo začela veljati s 1. januarjem 2013, njeni pozitivni finančni učinki pa naj bi v letu 2013 znašali 150 milijonov evrov, bodo pogoji za upokojitev ostrejši. Reforma namreč s prehodnimi obdobji zvišuje upokojitveno starost za oba spola na 65 let, a se bo starostno mogoče upokojiti tudi s 60 leti starosti in 40 leti pokojninske dobe brez dokupa.

Pokojnine se bodo v letu 2013 uskladile z rastjo plač. A uskladitev ne bo smela preseči 50 milijonov evrov. Obdobje za izračun pokojninske osnove se z zdajšnjih 18 podaljšuje na 24 let. Zaradi uvedbe informativne osebne evidence, kot se informativni osebni račun imenuje v skladu z danes sprejetim dopolnilom, pa bodo zavarovanci imeli vpogled v podatke o vplačanih prispevkih.

Starostno mejo za pridobitev pravice do starostne pokojnine bo v nekaterih primerih mogoče znižati, tako med drugim zaradi skrbi za otroka. Vendar bodo to ugodnost lahko uveljavljale skoraj izključno ženske. Poleg tega se starostna meja lahko zniža za dve tretjini dejanskega trajanja vojaškega roka ter za ves čas trajanja pokojninskega in invalidskega zavarovanja pri tistih, ki so začeli delati pred 18. letom starosti.