c S

Borut Pahor izvoljen za novega predsednika republike

03.12.2012 07:58 Ljubljana, 02. decembra (STA) - Četrti predsednik države je postal Borut Pahor, ki je v drugem krogu petih predsedniških volitev ob rekordno nizki volilni udeležbi prepričljivo premagal dosedanjega predsednika republike Danila Türka. Pahor, sicer najmlajši predsednik v zgodovini samostojne države, izvolitev doživlja predvsem kot odgovornost, ki pa ji bo po lastnih besedah kos.

Volivke in volivci so namreč v današnjem finalu predsedniške tekme izvolili nekdanjega premiera in nekdanjega predsednika SD Boruta Pahorja. Pahor, za katerega je glasovalo 474.309 oziroma 67,44 odstotka volivk in volivcev, bo na čelu države za naslednjih pet let zamenjal svojega protikandidata Danila Türka, ki ga je danes podprlo 228.980 oziroma 32,56 odstotka volivcev. Pahor je Türka premagal v vseh volilnih enotah.

V drugem krogu volitev je glasovalo 717.894 od 1.711.240 volilnih upravičencev, kar pomeni, da je bila volilna udeležba 41,95-odstotna. Gre za rekordno nizko udeležbo na predsedniških volitvah.

Na končne izide volitev bo sicer treba še počakati. V ponedeljek bodo namreč danes oddanim glasovom prišteli še rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije, čez teden dni pa še glasovnice iz tujine. Ti glasovi pa glede na razliko med kandidatoma izidov volitev ne morejo spremeniti. Uradno bodo sicer volilni izidi znani do 14. decembra, petletni mandat pa bo novoizvoljeni predsednik nastopil po izrečeni prisegi v državnem zboru, ki bo 22. decembra.

Novoizvoljeni predsednik je napovedal, da se bo do tedaj umaknil iz javnosti, ter se v tem času posvetil pripravi načrtov, da bo lahko po prevzemu funkcije takoj začel delati vse, kar je treba za dosego dogovora v politiki. Izvolitev doživlja predvsem kot odgovornost, ki pa ji bo kos, je zagotovil. Pahor pravi, da je njegova zmaga šele začetek novega časa, v katerem upa, da bo slovenska politika dosegla dogovor. "Če in v kolikor bodo strankarski voditelji menili, da lahko pri tem dogovoru sodelujem in k njemu tudi pripomorem, bom to storil z največjim veseljem in izkušnjami," je dejal.

Zahvalil se je tudi volivcem, ki so ga danes podprli. Ob tem pa je dejal, da bo imel pred očmi tudi težave, stiske, interese ter hotenja tistih, ki zanj niso volili. "Vsi skupaj smo naša domovina. In ta naša domovina je domovina slehernega od nas," je povedal.

Poraženec današnjih volitev Türk je svojemu nasledniku čestital za zmago ter mu zaželel veliko uspeha pri delu, ki ne bo lahko, a verjame, da ga bo opravljal po najboljših močeh. Opozoril pa je na zaskrbljujoče nizko volilno udeležbo.

Kot predsednik republike je po svojih besedah opravil veliko dela, veliko energije pa posvetil ključnim vprašanjem, ki zadevajo Slovenijo in njen razvoj. "Prepričan sem, da ko se razkadijo decembrske meglice, ko posije sonce in ko bo malo distance, se bo moje delo dobro cenilo," je poudaril. Spomnil je, da je vseh pet let užival visoko podporo javnosti, največji del časa najvišjo podporo javnosti v Sloveniji vse do zadnjega meseca, in za to se je še posebej zahvalil.

Novoizvoljenemu predsedniku je čestital tudi premier Janez Janša in napovedal, da bodo v prihodnjih dneh in tednih v parlamentarno proceduro vložili predlog za spremembe slovenskega političnega sistema, saj je treba "odpraviti blokade". Predsedniku Danilu Türku pa se je zahvalil za vse, kar je storil dobrega. Pahor je po njegovih besedah dosegel "odličen in prepričljiv rezultat". Zahvalil se mu je, ker je v soočenjih pred drugim krogom volitev govoril tudi stvari, ki niso popularne, so pa potrebne.

Tudi predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković, ki sicer podpira Türka, je novoizvoljenemu predsedniku države zaželel "vse dobro, predvsem zaradi razvoja naše države". Po mnenju predsednika SD Igorja Lukšiča ljudje v Pahorju prepoznavajo osebo, ki bo znala združiti Slovenijo in omogočiti, da bo naredila korak naprej. Predsednik DL in DZ Gregor Virant pa ocenjuje, da danes ni zmagal le Pahor, ampak tudi sredinska, zmerna, konstruktivna politika, usmerjena v rešitve.

Da so ljudje "tudi tokrat zavestno stopili čez blokovske in ideološke delitve" in da je sporočilo volitev, naj slovenska politika postane bolj dialoška, meni tudi predsednik SLS Radovan Žerjav. Tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec ocenjuje, da ima Pahor vse nastavke za dobrega predsednika republike, ker je precej "širok" in bo lahko povezal levo in desno politično opcijo. Kot zunanji minister pa pričakuje, da bosta s Pahorjem dobro sodelovala. Da so volivci rekli odločen "ne" konfliktni politiki, meni tudi vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin.

Pahorju je za zmago čestital tudi Milan Zver, ki se je v prvem krogu pomeril s Pahorjem in Türkom, a izpadel iz predsedniške tekme. Kot je zapisal na Twitterju, upa, "da bo njegova zmaga nova priložnost za demokratični del slovenske politike".

V Pahorjevem volilnem štabu so sicer ocenili, da je zmago na volitvah prinesel sam Borut Pahor, "ki je imel izjemno vizijo, iskreno idejo, v katero smo poleg njega verjeli vsi, ki smo z njim delali", je dejala vodja štaba Nataša Kovač. Vodja volilne pisarne Danila Türka Igor Pribac pa je ocenil, da je rezultat neugoden in dodal, da so pričakovali več.

Türkov podpornik, nekdanji predsednik Milan Kučan, pa je ocenil, da je Pahor s svojo vizijo predsedniške funkcije in prihodnosti države očitno bolj prepričal. Nekdanji minister in akademik Boštjan Žekš, sicer Pahorjev podpornik, pa njegovo izvolitev vidi kot znak, "da se lahko levi in desni, takšni in drugačni združijo ob enem kandidatu".

Čestitkam novoizvoljenemu predsedniku so se pridružili tudi v nekaterih civilnodružbenih organizacijah. V imenu Slovenske škofovske konference mu je čestital ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres, ki je izrazil upanje, da si bo prizadeval za pravična gospodarska in socialna razmerja. Škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša pa je dejal, da velika podpora novemu predsedniku gotovo pomeni tudi veliko odgovornost. Po oceni predsednika Zbora za republiko Lovra Šturma, pa ta podpora Pahorja obvezuje, da bo spoštoval interese najširših političnih skupin v Sloveniji.

Izid volitev sta ocenila tudi politična analitika Matevž Tomšič in Samo Uhan. Tomšič je ocenil, da bo Pahorjeva izvolitev prinesla normalizacijo odnosov med vlado in predsednikom republike, Uhan pa pravi, da novi predsednik mandat začenja v okoliščinah, kakršnih še ni bilo.

Na tokratnih volitvah je prišlo tudi do manjšega incidenta na volišču v Šempetru pri Novi Gorici, saj je volivec pod vplivom alkohola kršil red in mir, zaradi česar je posredovala policija, volišče pa je bilo 13 minut zaprto. Zato so na tem volišču za 13 minut podaljšali glasovanje, ni pa se podaljšal volilni molk. Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je sicer v času molka prejela 49 prijav njegovih domnevnih kršitev. 31 so jih takoj izločili, na podlagi ostalih prijav pa obravnavajo 16 primerov.