c S

Pokojninska reforma gre brez glasu proti na plenarno sejo DZ

29.11.2012 08:04 Ljubljana, 28. novembra (STA) - Parlamentarni odbor za delo, ki se je dva dni prebijal skozi predlog pokojninske reforme in vložena dopolnila k več kot četrtini členov, je pozno popoldne končal obravnavo z devetimi glasovi za in nobenim proti. Tako gre lahko na izredno sejo državnega zbora, ki je sklicana za četrtek in petek.

Minister za delo Andrej Vizjak je po seji izrazil veselje, da so "ključne elemente pokojninske reforme praktično soglasno sprejeli". "Res je, da je s socialnimi partnerji še nekaj odprtih vprašanj. A s sindikalno stranjo sta odprti le še dve ali tri," je dejal za STA. Izrazil je prepričanost, da bodo v prihodnjih dneh tudi pri točkah, ki še niso usklajene, naredili pomemben korak naprej.

Vesel je, da je bila reforma na matičnem delovnem telesu potrjena brez glasu proti. "Tudi izjave opozicijskih poslanskih skupin so bile spodbudne," je ocenil.

Po podpori reformi v prvi obravnavi gre tokrat "za drugi pomemben mejnik", je poudaril. Hkrati je izrazil upanje, da bo reforma dobila zeleno luč tudi v drugem branju na izredni seji državnega zbora, ki bo v četrtek in petek.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je v izjavi za STA dejal, da sta še vedno odprti vprašanji odmernega odstotka in dodane dobe za študij. "Bilo pa je danes nekaj signalov, ki gredo v pravo smer," je menil. Pri slednjem je še zlasti izpostavil črtanje člena, ki je govoril o prenosu določenih pravic iz pokojninskega v druge zakone.

Glede odmernega odstotka pa pravi, da zdaj "moški postajajo večji problem kot ženske". "Pokojnine se jim namreč ob enaki pokojninski dobi 40 let znižujejo," je pojasnil.

Za konfederacijo je zelo pomembno tudi vprašanje dodane dobe za študij. To je po zdajšnji zakonodaji mogoče uveljavljati, predlog reforme pa jo ukinja brez prehodnega obdobja, pravi Štrukelj.

Tudi Zdenko Lorber iz konfederacije sindikatov Alternativa, ki si že več let prizadeva za ureditev poklicnega zavarovanja, je optimističen. Po razpravi na odboru in koalicijskih dopolnilih ima občutek, da bo problematiko mogoče urediti, je dejal za STA.

Proti koncu današnje obravnave je odbor sicer sledil predlogu ministra za delo Andreja Vizjaka, da se črta 408. člen. Ta se nanaša na prenos pokojnin, za katere niso bili vplačani prispevki, v druge predpise. "To vprašanje lahko rešimo kasneje," je na seji dejal Vizjak. S črtanjem člena po njegovih besedah zapirajo še eno od vprašanj, ki s socialnimi partnerji niso usklajena.

Tudi opozicijski poslanci so izrazili veselje, da je vladna stran upoštevala njihove predloge. Te so podali že pri današnji obravnavi 161. člena, ki je povezan z zdaj črtanim 408. členom.

Po 408. členu, ki je bil za opozicijo zelo sporen, bi namreč po njenem opozorilu nekatere skupine upokojencev prizadeli. To bi bili npr. tisti, katerim so bili prispevki plačani v drugih republikah nekdanje SFRJ, pa pokojnino v Sloveniji prejemajo v skladu z mednarodnimi sporazumi.

Med številnimi dopolnili je odbor v zadnjem delu seje sprejel še eno, ki se nanaša na usklajevanje pokojnin. V skladu z njim se bodo pokojnine v letu 2013 na predlog DeSUS usklajevale le z rastjo plač, ne pa tudi z inflacijo. Vendar pa uskladitev ne sme preseči 50 milijonov evrov. Uskladitev bo v februarju 2013, je za STA dejal minister Vizjak.