c S

Za omejitev dopusta javnim uslužbencem bo treba skleniti anekse h kolektivnim pogodbam

29.11.2012 07:55 Ljubljana, 28. novembra (STA) - Vlada je danes pooblastila pogajalske skupine za pogajanja z reprezentativnimi sindikati, ministre pa za sklenitev aneksov h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti ter h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev. Z aneksi bodo omejili število dni letnega dopusta v javnem sektorju.

Zakon za uravnoteženje javnih financ je namreč določil, da ne glede na določbe zakonov, podzakonskih predpisov, splošnih aktov in kolektivnih pogodb, funkcionarjem in javnim uslužbencem od 1. januarja 2013 dalje pripada iz naslova delovne dobe, zahtevnosti dela, starosti javnega uslužbenca, socialnih in zdravstvenih razmer ter drugih kriterijev največ 35 dni letnega dopusta.

Javnim uslužbencem se sicer lahko določi še največ 15 dodatnih dni letnega dopusta za posebne pogoje dela, pri čemer je treba izhajati iz določb, meril in kriterijev iz veljavnih predpisov in kolektivnih pogodb.

Za realizacijo teh določb pa je vendarle treba skleniti anekse k obstoječim kolektivnim pogodbam. Vlada je tako danes določila besedilo predloga aneksa h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti in besedila predlogov aneksov h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev.

O predlogih aneksov se bodo najprej pogajali z reprezentativnimi sindikati, za kar je vlada pooblastila pogajalske skupine.